„Un moment istoric" a apreciat ca fiind vizita de astăzi, directorul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Gavril Țărmure, în incinta noului complex multicultural. Sala de spectacole de la Dacia este singura construită în ultimii 130 de ani în Bistrița.
Conducerea Consiliului Județean, a Centrului Județean pentru Cultură și artiști celebri de la ansamblul profesionist Dor Românesc au participat astăzi, la o vizită în teren, la noul complex multicultural Dacia, aflat în faza finală de reabilitare.
Complexul va fi inaugurat în aproximativ două luni de zile, deși lucrările sunt gata, în sala de spectacole și cea de cinema fiind așteptate să ajungă scaunele speciale pentru că cele aduse de constructor zilele trecute nu corespundeau cerințelor impuse de autoritățile locale. Noile scaune care vor avea șezutul rabatabil vor fi gata în aproximativ două luni de zile.
„Am vrut neapărat să facem această vizită la noul Centru Multicultural Dacia. Îmi pare rău că dintr-o mică greșeală tehnică nu îl putem inaugura, dar cel mai important lucru pentru mine a fost ca aceste lucrări să fie de calitatate, la cel mai înalt nivel și mi-am dorit foarte mult ca după finalizarea acestui proiect să avem, după Palatul Culturii unde avem o sală de spectacole frumoasă, un nou centru multicultural unde se poate desfășura viața culturală din județul nostru, una foarte vie chiar dacă este un județ mic", a precizat președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.
Investiția în noul centru multicultural Dacia a fost susținută cu fonduri de la bugetul Consiliului Județean, președintele CJ declarându-se mulțumit de ceea ce s-a realizat aici.
Consiliul Județean a investit peste 1 milion de euro în modernizarea acestei clădiri, fiind preluată pentru 20 de ani de la RADEF. Aici a fost amenajată o sală de repetiții, un cinematograf cu 170 de locuri și o sală de spectacole cu 340 de locuri.
„Pe lângă ceea ce se vede cu ochiul liber, avem la nivel de tehnică, aparatură de ultimă de generație, inclusiv partea de tehnică în ceea ce înseamnă prevenirea incendiilor și instalația de aer, toate sunt de ultimă generație. În ceea ce priveşte cultura am cam terminat, muzeul va fi inaugurat și el, biblioteca e în casă nouă, Centrul Județean pentru Cultură are în momentul de față absolut tot ceea ce avea nevoie, de la săli în care să se pregătească, la săli de spectacole, la mijloc de transport modern și o să ne ocupăm în a doua etapă de sport", a mai spus Radu Moldovan.
La vizita de astăzi au fost prezenți și o parte dintre artiștii de la Dor Românesc, în frunte cu Matilda Pascal Cojocărița și Ștefan Cigu. „Eu sunt emoționată pentru că suntem într-un cadru care ne aparține, și pentru asta mulțumim din suflet celor care s-au gândit și la noi pentru că am fost 20 de ani de zile, (anul acesta împlinim 20 de ani de activitate), prin toate părțile Bistriței, și într-o cămăruță improprie de a ne duce activitatea unui ansamblu profesionist. Anul acesta ni s-au împlinit mai multe vise, suntem împliniți ca și ansamblu pentru că s-a reușit să ni se dea posturi pentru dansatori, așa că suntem un ansamblu complet. Eu am urmărit pas cu pas evoluția lucrărilor și nu îmi vine să cred acum că e gata. Suntem încântați pentru că și noi, ansamblul Dor Românesc, vom avea casa noastră...", a spus emoționată Matilda Pascal Cojocărița.
„Toată lumea ne promitea că o să facă, dar de 20 de ani am avut numai promisiuni... O să aveți și stații și mijloc de transport, o să aveți și sală – ne-a spus Radu Moldovan la o vizită la Cernăuți. Vă spun sincer că nu am crezut și uite că s-au îndeplinit toate", a mai spus și Ștefan Cigu.
„Eu cred că acum e un moment istoric. Din ce cauză?! Facem o socoteală de timp, câte săli s-au construit în orașul Bistrița în ultimii 130 de ani și vom constata că sunt aproximativ trei. S-a construit în 1893 Casa de Cultură căreia acum i se spune într-un mod care pentru mine este destul de greu de înțeles, palat, s-a construit în 1989 complexul Apolo, dar ca sală de spectacole era plină de greșeli și deficiențe, de altfel nici nu mai există ca și sală de spectacole și avem acum acest punct. Practic, acesta este singurul care s-a constituit cu scop precis ca să fie sală de spectacole și sală de cinematograf”, a spus directorul CJC, Gavril Țărmure.
La rândul său, „părintele" acestui complex, vicepreședintele Consiliului Județean, Alexandru Pugna, spune că începând de acum, Bistrița va avea o alternativă la singura sală de spectacole care exista până acum. „Cred că eram singura capitală de județ care avea o singură sală de spectacole. Începând de acum există această sală, realizată la standarde de ultimă generație în ceea ce privește sunetul, antifonarea, totul făcut la modul profesionist. Va avea o acustică excepțională și sigur, sistemul de lumini și sonorizare sunt deosebite, totul va fi absolut impecabil. Bistrițenii au meritat și merită o astfel de investiție. Merită și ansamblu folcloric Dor Românesc care este una dintre cele mai apreciate din primele cinci colective artistice din România în ceea ce privește valoarea, recunoscută atât de specialiști, cât și de publicul larg. În cei 20 de ani am avut foarte multe sedii începând cu beciul de la fosta casă a lui Nicolae Ceaușescu din Piața Petru Rareș, apoi ne-am mutat la sediul unde acum funcţionează șomajul, într-o cămăruță, apoi la școala Sfânta Maria, într-o magazie și acum a venit vremea ca un ansamblu folcloric de o asemenea valoare să primească un sediu pe măsură", a spus Alexandru Pugna.