Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  177 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Vezi cum arăta Colibiţa înainte de lacul de acumulare

01/07/2014 09:11:12 Anca NARDETO  
Pasionaţi de fotografiile şi vederile vechi, câţiva bistriţeni postează periodic pe Facebook fotografii şi vederi vechi cu locuri şi peisaje din judeţ. Printre cele mai interesante sunt cele care ilustrează Colibiţa veche – satul care a fost strămutat şi în locul căruia s-a construit lacul de acumulare.

Colibiţa în trecut – acesta ar putea fi numele unui album cu zeci de fotografii care au poveşti unice şi valoroase pentru bistriţeni şi nu numai. Adunate de prin toate colţurile, vederile postate de bistriţenii pasionaţi de fotografie pe conturile de socializare construiesc, la fel ca piesele unui puzzle, un tablou complet al trecutului, al istoriei.

Parte din Bârgăul de Sus, cătunul Colibiţa a apărut cu 150 de ani înaintea comunei Bistriţa-Bârgăului. Renumită ca staţiune climaterică, Colibiţa era foarte recomandată bolnavilor cu afecţiuni pulmonare şi neuro-psihice și era patronată de o societate numită „Caritatea” - cu sediul în Cluj.

Oamenii locului sunt cei mai bucuroşi când revăd locurile în care au copilărit în vederile care fac furori pe internet. Din amintiri, o bătrână din sat ne-a povestit ce desfăşurare de forţe a fost când s-au început lucrările la lacul de acumulare.

„Eu lucram la bufetul din satul Colibiţa, că aşa se numea pe atunci. Şi veneau în fiecare zi zeci de oameni care munceau la construcţia lacului. Mulţi dintre ei ne povesteau cum, din cimitirul bisericii, au scos morţii şi au mutat mormintele. Ştiu sigur că o parte din biserica din sat a rămas până astăzi, iar cine intră sub apă, se spune că o să vadă turnul bisericii. Mulţi povestesc că acum sunt peşti foarte mari în lac care se hrănesc cu oamenii care mor în fiecare an înecaţi”, ne povesteşte bătrânica.

De atunci şi până astăzi au rămas nemuritoarele poveşti prin care se spune că lacul îşi ia anual tributul. Astfel, se spune că oamenii care au fost nevoiţi să îşi mute casele şi gospodăriile au blestemat locul, iar în fiecare an se întâmplă tragedii care sunt puse pe seama blestemelor.

Localnicii spun că vârtejurile care se formează datorită curenţilor înghit imediat aventuroşii care vor să treacă lacul înotând, iar drumul de pe partea dreaptă a lacului este tot timpul în pericol de surpare. În urmă cu câţiva ani, o căruţă încărcată cu lemne s-a răsturnat în lac după ce drumul s-a surpat.

Când s-au început lucrările la amenajarea lacului de acumulare, casele oamenilor au fost mutate unde acum este satul Miţa, iar odată cu trecerea timpului, Colibiţa a devenit atracţie turistică atât pentru români, dar mai ales pentru străini. Aceştia îşi petrec concediile aici şi sunt fascinaţi de frumuseţea locurilor.

Tinzând tot mai mult spre o staţiune turistică, Colibiţa este singurul loc din judeţ care adună anual mii de turişti. Zona oferă de toate: de la plaje pentru cei care iubesc soarele şi până la peşteri, iazuri şi vârfuri de deal numai bune pentru drumeţii.

Oamenii de afaceri sunt dispuşi oricând să investească aici, iar cei care vor să cumpere teren aici trebuie să ştie că este foarte scump datorită zonei care a devenit punct de atracţie turistică.

31171 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro