Zgribuliţi de frig, până târziu, spre orele 20:00, comercianţii „mesageri” ai Moşului Nicolae s-au încăpăţânat să înfrunte gerul şi să profite de cei mai întârziaţi dintre bistriţeni, dispuşi să dea 2 sau 3 lei pentru tradiţionala crenguţă oferită copiilor care n-au fost prea cuminţi.
Cei mai cuminţi sau nerăbdători dintre copii şi-au pregătit deja ghetuţele la uşă, şi-au lustruit bine cizmuliţele şi le-au aranjat strategic în calea Moşului Nicolae – legendarul personaj care deschide calea lui Moş Crăciun lăsând cadouri în ghete copiilor cuminţi sau nuieluşe celor neascultători.
Comercianţii din Bistriţa nu au ezitat nici în acest an, ocupându-şi locul corespunzător în intersecţii, lângă Piaţa Decebal, la Lamă, la Han sau în faţa Bisericii Sfânta Ana de la Big. „Nu mai sunt la modă crenguţele vechi, simple, poleite cu scârţ, pentru că nici copiii nu mai sunt atât de răi!”, ne explică unul dintre comercianţi, adăugând că, mai nou, sunt la mare căutare botele cu sclipici, pe care - cei mai inovatori dintre comercianţi - au lipit, inspiraţi, mici figuri conice de Moşi Crăciuni.
Se pare că a meritat să îndure frigul, pentru că - până după ora 20:00 - s-au tot găsit bistriţeni care să cumpere tradiţionalele nuieluşe, cu 2, 3 sau 4 lei (în funcţie de complexitatea modelului), acum modernizate şi dotate cu accesorii, pe măsura timpurilor moderne şi tulburi pe care le traversăm.
Tradiţia darurilor de Moş Nicolae porneşte de la povestea celor trei fete sărace care nu aveau zestre şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi bogati. Aflându-le suferinţa, Sfântul Nicolae le-a aruncat, noaptea, pe geam, nişte săculeţi cu bani, care au căzut în ghetele fetelor.
În noaptea de Sfântul Nicolae se spune că cerurile se deschid şi pentru puţin timp el poate fi văzut stând în dreapta Domnului.
Bătrânii satului credeau că pe 6 decembrie începe cu adevărat iarna, pentru că Moşul îşi scutură barba şi începe să ningă. Se mai crede în popor că, dacă în această zi nu ninge - înseamnă că Moş Nicolae a întinerit.
În popor, se mai povesteşte că Moş Nicolae apare pe un cal alb, simbolizând tot prima zăpadă, şi că păzeşte Soarele care încearcă să se furişeze pe lângă el pentru a lăsa oamenii fără căldură şi lumină.
Sfântul Nicolae mai este cunoscut drept apărător al văduvelor, dar şi al corăbierilor şi al soldaţilor, în unele zone din ţară, oamenii pun crenguţe de pomi fructiferi în apă lângă icoane: dacă până la Anul Nou acestea vor înflori, înseamnă că anul care vine va fi roditor şi plin de bucurii.