Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  81 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Vacanţă de vis la Biblioteca Judeţeană

24/07/2017 09:16:04  
Cinematecă, şah, arte marţiale, ateliere de pictură sau fotografie – sunt doar câteva dintre provocările şi distracţiile cu care copiii din Bistriţa sunt aşteptaţi în fiecare zi a săptămânii – până spre finalul lunii august – la Biblioteca Judeţeană “George Colbuc” din oraş. VEZI mai jos cum s-au distrat prichindeii în prima săptămână:

Sala de conferințe „Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a găzduit vineri dimineața prima proiecție de film în cadrul cinematecii, pentru zecile de copii care au ales și de această dată să își petreacă o parte din zi la bibliotecă. Ei au urmărit filmul de aventuri „Pan-Aventuri în țara de nicăieri”, unul dintre succesele anului 2015.

Am venit la cinematecă pentru că îmi plac filmele și este frumos aici. Mi-ar plăcea să vizionez filmele „Șoricelul bucătar” și „Cenușăreasa”, ne-a mărturisit Nicola, care are 11 ani, iar Paul, fratele ei și-ar dori să vizioneze și filmul „Pete și dragonul”.

Oricum, Camil Hosu, care coordonează cinemateca de vineri pentru copii, cuprinsă în programul „Vacanța la Bibliotecă – Fabrica de idei estivale” și-a notat o listă lungă cu titluri solicitate de copii. Dar, filmul proiectat astăzi a fost urmărit nu numai de către copii, ci și de… unii părinți și bunici.

Am venit la film cu nepoata și cu fetița și este foarte frumos, așa cum a fost și anul trecut. Am mai participat în această săptămână și la alte ateliere și ne bucurăm că organizați așa ceva, aici”, a declarat Florina Bogdan, în timp ce Maria Chișu crede că odată cu aceste activități „copiii mai scapă de telefoane și de calculator, care sunt o mare pacoste pentru ei în timpul liber, pentru că nu mai socializează și nu se mai pot juca cum ne jucam noi când eram copii, atunci când butonează tastele!”. Ah, copilăria de altădată!

La atelierul de șah, a fost o mare afluență de copii, de la cinci ani în sus, unii dintre ei știind bine să joace șah, în timp ce alții au venit doar cu gândul să învețe cum se mută caii, nebunii, pionii și celelalte piese de pe tabla cu pătrățele. Și am asistat la partide adevărate, în care copiii au arătat că știu să pună multă pasiune în joc.

Eu joc șah și acasă, de două, trei ori pe lună, cu tatăl meu sau cu prieteni, când mai vin pe la mine. Acuma mi-am găsit niște prieteni cu care am jucat și ne-am distrat, pentru că este foarte fain aici! O să mai vin și în săptămânile următoare”, ne-a spus Tudor Covrig Cudrec, care are 12 ani.

Am ajuns la acest atelier după ce tata a primit un fluturaș de la bibliotecă, atunci când a venit să împrumute o carte și am văzut pe el programul activităților. Am mai venit și la fotografie și la lupte și m-am întâlnit aici cu mulți prieteni, despre care nu știam că vin și ei. Este super!” (Eduard, 9 ani).

Cu atâția copii la Atelierul de șah, a fost clar că instructorului Adi Găurean îi va fi greu să organizeze atelierul. Până la urmă a ieșit foarte bine! „Sunt înscriși 26 de copii, dar au venit mai mulți. Încerc să le explic cum se joacă, la cei care nu știu regulile, iar ceilalți, care știu să joace și vor să exerseze, pot să joace la celelalte mese. Eu sunt, din acest an, instructor de șah și sunt pregățiti ca în cele patru ateliere săptămânale să îi învăț să joace șah cât mai bine. Voi insista cu cei care încă nu știu să joace, pentru că ceilalți, oricum, joacă între ei și își consolidează cunoștințele și cu ei nu am foarte mult de lucru”, ne-a declarat Adi Găurean.

Şi artele marţiale îşi au locul lor special la Bibliotecă...!

Joi, 20 iulie 2017, a fost ziua atelierului de judo și arte marțiale în programul „Vacanța la Bibliotecă – Fabrica de idei estivale”, iar perspectiva învățării procedeelor de autoapărare a atras, din nou, zeci de copii în sala improvizată ad-hoc pentru antrenamente, cu câteva saltele tatami.

Și nu au venit degeaba, pentru că sensei Vasile Bodea i-a impresionat încă de la primele fraze, de la primele gesturi. Domnia sa a fost secondat de intructoarea de judo Elena Bodea, iar exemplificările privind executarea procedeelor le-au făcut două eleve avansate ale clubului de judo condus de maestrul Bodea.

Pentru copii este foarte important să facă mișcare, iar judo-ul este un sport care dezvoltă toate grupele musculare, toate segmentele, atât fizice, cât și cele mentale. Totodată, acest sport le crește copiilor încrederea în sine, pentru că mulți copii sunt temători, reticenți. Iar aici, la atelierul de judo și arte marțiale, ei socializează și învață fel de fel de elemente care le dau încredere, care îi ajută pentru viitor. La început, copiii învață aici elemente ajutătoare, rostogoliri, cum să cadă. Mulți dintre ei poate că nu s-au rostogolit niciodată, iar căderile îi învață să știe să cadă, să nu-și rupă mâna, de exemplu. După care vor învăța și elemente de judo, de autoapărare și de jiu-jitsu. În săptămânile aceste vom încerca să facem cât mai mult din acestea”, ne-a declarat sensei Vasile Bodea.

Firesc, mulți dintre copii au venit la atelierul de arte marțiale amenajat la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” însoțiți de unul dintre parinți. Între acești copii s-au aflat chiar și câțiva veniți la bunici peste vară din străinătate. „Ne bucurăm că fiul nostru poate socializa cu alți copii români și mai ales într-o activitate atât de dragă lui. Încă de săptămâna trecută am trecut pe la Biblioteca Județeană și i-am arătat băiatului ce înseamnă o asemenea instituție. Am primit un pliant cu programul și am stabilit că vom veni și la alte activități; vrem să mai participe și la atelierul de limba engleză și la cel de lecturi suplimentare, în limba română”, ne-a declarat Adelina Cucul, din Villarobledo, Spania.

Deși timpul dedicat atelierului de judo a fost unul generos, de două ore, copiii nu s-au dat plecați cu una, cu două de pe tatami, chiar și după depășirea acestuia. Ceea ce este foarte bine pentru că, nu-i așa, „mens sana in corpore sano” a redevenit un imperativ al zilelor noastre!

Învăţăm să facem FOTOGRAFII cât mai frumoase!

Copiii care țin în mână un telefon mobil știu deja să facă fotografii deosebite și chiar au noțiuni de tehnică fotografică, după cum s-a văzut miercuri, 19 iulie 2017, la primul atelier estival de fotografie, desfășurat la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, în cadrul programului „Vacanța la Bibliotecă – Fabrica de idei estivale”.

Ei au reușit să o impresioneze pe instructoarea Ana Gabriela Adam cu întrebările pe care le-au adresat, vădind pasiunea cu care au venit la acest atelier.

Eu înțeleg printr-o fotografie o scenă reală, care nu se mișcă și care descrie un anumit subiect. Am venit la acest atelier pentru că vreau să învăț și să înțeleg mai bine lumea fotografiei, să înțeleg mai mult natura, să înțeleg mai mult lumea cu ajutorul pozelor”, ne-a explicat Dolha Rebeca, de 9 ani, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Bistrița.

Iar curiozitatea ei a fost împărtășită și de alți peste 25 de copii. Micii fotografi au exersat fotografiatul atât în interior, cât și în aer liber. „Vreau să învețe, în primul rând, despre fotografia ca și umbre, volume, despre compoziție, linii de forță, cromatică, să învețe să compună cromatic o fotografie. De asemenea, să învețe și partea tehnică, despre cele trei elemente, ISO, apertură, diafragmă și cum se folosesc; de ce alegem ISO într-un fel și nu în alt fel. Dar, nu vreau să predau foarte multe amănunte tehnice, ci vreau să se simtă bine, să fie un fel de joacă, iar la final să rămână, totuși, cu câteva elemente care să-i ajute mai târziu. De exemplu, am ales să fotografieze câteva scări pentru a reda volumul și, firesc, primele fotografii au ieșit foarte plate. După aceea am revenit și le-am arătat cum să se poziționeze față de scări ca să redea volumul. Apoi am ieșit afară și am făcut fotografii contra luminii și au văzut că au ieșit întunecate; au văzut razele printre copaci și, la viitorul atelier, vom merge la biblioteca pentru adulți, unde avem rafturile și o să vorbim despre linii conductoare, o să vorbim despre compoziții și despre cum așezi un subiect, că nu este neapărat nevoie să fie centrat, ci se poate poziționa pe dreapta sau pe stânga, în funcție de ceea ce vrem să obținem. Copiii au pus foarte multe întrebări, pe care eu mi le-am notat și voi ține seama de ele în modul cum voi compune următoarele lecții”, ne-a mărturisit, la finalul primului atelier de fotografie, instructoarea Ana Gabriela Adam, fotograf profesionist la „Atelierul de imagini” de pe strada Liviu Rebreanu din Bistrița, care susține ca voluntar această activitate.

La Bibliotecă, în mijlocul acuarelelor

Dacă este vară și vacanță, copiii vin la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud nu doar pentru a împrumuta cărți, ci și pentru a învăța să deseneze și să picteze, cum s-a întâmplat miercuri, 19 iulie 2017, de la ora 10:00, când au participat la primul atelier de pictură peste 40 de copii - o activitate frumoasă pentru profesoara Oana Petra Baciu.

La acest atelier încercăm să exeperimentăm jocul culorilor într-o manieră mai ludică, în sensul în care temele sunt neconvenționale, spontane și abordăm tot felul de tehnici interesante. Bineînțeles, scopul este să îi relaxăm pe copii în această joacă frumoasă și din toată experiența aceasta ei o să învețe lucruri noi. Inițial ne-am gândit la 30 de copii, dar se pare că vin mult mai mulți și mă bucur să văd că vin și băieți, nu doar fetițe. Sunt copii între 5 și 12 ani și avem chiar și o elevă de la Liceul de Arte, care, odată scăpată de tumultul examenelor, a venit cu mare drag să ni se alăture. În săptămânile următoare vom încerca să facem niște lucrări colective, pentru că la școală, în general, nu experimentează genul acesta de lucru” (Oana Petra Baciu).

Desenatul la „Fabrica de idei estivale” s-a dovedit a fi foarte distractiv, imaginile surprinse de aparatul foto fiind cât se poate de grăitoare. „Eu am 13 ani acum, dar ce se întâmplă aici îmi amintește de perioada în care desenam rochițe și le coloram! Am venit cu prietena mea aici pentru că este cam plictisitor doar să ieșim prin oraș. Ne interesează și atelierul de fotografie și abia astept să merg și la atelierul de arte marțiale”, ne-a povestit Diana Crișan, „decana” de vârstă a atelierului de pictură.

Cei mai mici dintre copii au fost însoțiți de părinți sau bunici. „Mă bucur foarte mult că Biblioteca Județeană organizează asemenea activități, atât de diversificate, în care copiii își pot etala abilitățile pe care le au. Este un lucru și spre folosul părinților. Eu l-am înscris pe nepoțelul meu la mai multe activități, așa că i-am ocupat cu activități utile toate săptămânile cât durează activitățile acestea. Iar el a fost de acord să vină aici!” ne-a declarat Ana Moloca, bunica unui băiețel de opt ani.

La încheierea programului „Vacanța la Bibliotecă – Fabrica de idei estivale”, în luna august, copiii care frecventează atelierul de pictură își vor etala cele mai frumoase desene într-o expoziție.

„Fabrica de idei estivale”, cu flori, fluturi și o grădină 3D

Cincizeci de copii au participat la Atelierul de Handmade, pentru a-și antrena imaginația și îndemânarea în confecționarea de flori. Așa am aflat cu toții de la coordonatoarea atelierului, Maria Nagel, că în vara aceasta se va lucra la confecționarea unei adevărate grădini 3D, pe care vizitatorii o vor putea admira tocmai la încheierea proiectului „Vacanța la Bibliotecă – Fabrica de idei estivale”.

La sfârșitul atelierului, vom avea o grădină cu flori și fluturi, dar și cu un copăcel în care vom pune fețe zâmbitoare pe care vom trece numele fiecărui copil care a participat la acest atelier. Dacă astăzi am făcut flori, data viitoare vom face fluturi, după care, în următorul atelier, vom desena râul și pe el vom lipi anumite panglici, ca să facem valurile. Pe urmă vom face copacul și fețele zâmbitoare, până la sfârșitul atelierului, în 22 august, când vom avea și o expoziție și ne vom face și fotografia de grup și ne vom prezenta lucrarea”, ne-a destăinuit creatoarea handmade, Maria Nigel.

Atelierul Handmade se desfăşoară la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița, în fiecare zi de marți, între orele 9.30 – 11.00, până în 26 august, alături de atelierul de limba franceză ”ABC en français”, coordonat de profesoara Elena Cojocaru.

Porțile Bibliotecii Județene „George Coșbuc” rămân deschise tuturor elevilor și copiilor și pe parcursul verii, pentru că programul „Vacanța la Bibliotecă – Fabrica de idei estivale” se va întinde până în data de 26 august.

2901 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro