Astăzi pe la prânz, meșterul popular Virginia Linul se pregătea pentru oaspeți de seamă. Pragul atelierului și casei sale din Salva a fost trecut de Iago Corazza, unul dintre cei mai cunoscuți fotoreporteri din Italia, care colaborează și cu National Geographic. A venit însoțit de studenții săi în Salva pentru a surprinde oameni și tradiții.
Preț de câteva ore bune, în casa meșterului popular Virginia Linul s-a auzit numai limba italiană. Casa și atelierul bistrițencei au fost vizitate de Iago Corazza, unul dintre cei mai cunoscuți fotoreporteri din Italia, care realizat reportaje în zeci de țări de pe toate continentele.
Este pentru prima dată în Bistrița-Năsăud și s-a arătat fascinat de îndeletnicirea femeilor din Salva, dar și de priceperea lui Leon Jora, ultimul meșter care încă știe cum se așează penele de păun pe vestitul clop de pe Valea Someșului.
De mai bine de 6 ani vine fotograful italian în România, iar de 5 ani, de două-trei ori pe an aduce cu el grupuri de câte 15-30 de fotografi amatori pentru a surprinde splendoarea acestei țări.
„Sunt foarte multe de văzut în România. Cu fiecare vizită descoperim lucruri noi și minunate. Am ajuns să cunoaștem oameni și chiar să legăm prietenii cu românii. În Italia, România este cunoscută pentru puține lucruri, mulți nu știu câtă varietate pot găsi aici”, explică pentru Bistrițeanul.ro, Iago Corazza.
Acesta mai spune că România s-a dovedit a fi mai interesantă decât se aștepta, iar la a treia vizită deja a decis că țara merită mult mai mult și a organizat aceste călătorii fotografice.
Sunt surprinși oamenii simpli în diversele lor activități, locurile speciale pe care le are România, dar și diferite meșteșuguri amenințate cu dispariția. Pasionat de arheologie, fotograful spune că cel mai „ofertant” loc i s-a părut Maramureșul, locație în care se întoarce cu plăcere de fiecare dată.
Alături de grupul de fotografi, Corazzo a mai vizitat mănăstirile din Bucovina, Săpânța, Delta Dunării, dar și locruri mai puțin obișnuite precum comunitățile sărace de țigani de la marginea Bucureștiului sau satele cu țigani bogați unde opulența este la ea acasă.
Următorul pas este ca aceste fotografii realizate în ultimii ani să fie prezentate în toată Italia, în cadrul unor expoziții. Acestea vor fi organizate începând cu luna martie.
„Le arătăm italienilor România. În Italia sunt doar stereotipuri despre România și noi vrem să schimbăm această imagine preconcepută pe care o au italienii despre această țară”, completează fotograful.
O agenție de turism care aduce turiști din întreaga lume în România îi ajută an de an pe fotografii lui Corizzo să aibă parte de „experiența” românească. La fiecare vizită, grupul este cazat chiar în satele românești la țărani și are parte de mâncarea tradițională românească.
Astăzi, italienii au luat masa la Virginia Linul, care i-a servit cu o ciorbă de păstăi cu afumătură și cu tocană cu carne de porc. Nu a lipsit nici țuica, stinsă cu brânză și slănină. Bucatele făcute afară pe soba alimentată cu lemne de stejar i-au încântat pe italieni.
„Încercăm ca în fiecare loc să le arătăm ceva reprezentativ. Este pentru prima dată când oprim în această zonă. Ei caută originalitate, autenticitate, surprind România la fața locului, nu în muzee”, susține Cătălin Pașcanu, directorul agenției de turism Albatros Travel, care colaborează cu Corazzo de 5 ani.