Se aplică şi la noi în judeţ zicala „Dacă nu vine muntele la Mohamed, se duce Mohamed la munte”! Aproape 500 de elevi ai școlilor și liceelor din Târlișua, Căianu Mic, Dobric, Spermezeu, Beclean și Romuli au reuşit să intre în contact cu valorile patrimoniale de excepție ale județului Bistrița-Năsăud.
La inițiativa Asociației Celtic Transilvania, în colaborare cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în perioada februarie-aprilie 2017, a fost demarată o primă etapă a unui proiect comun, cu titlul „Muzeul vine la tine”.
Această etapă a proiectului s-a desfășurat din dorința Asociației Celtic Transilvania de a promova una dintre valorile patrimoniale de excepție ale județului Bistrița-Năsăud, descoperirile și patrimoniul arheologic aparținând civilizației celtice de pe teritoriul acestui județ.
Activitățile din cadrul proiectului s-au desfășurat prin întâlniri realizate între elevi ai școlilor din mediul rural și urban din afara municipiului Bistrița și membrii Asociației Celtic Transilvania împreună cu reprezentantul muzeului - cercetătorul arheolog Radu Zăgreanu.
Prin intermediul acestor întâlniri, patrimoniul arheologic a fost prezentat pe înțelesul elevilor, prin expuneri Power Point, vizionarea de documentare sau filme cu tematică istorică și drumeții în natură.
În acest mod, muzeul a ajuns și în zone ale județului ai cărui copii, reuşesc mai greu și mai rar să ajungă în vizită la muzeele din Bistrița.
Muzeul a vizitat școli și licee din localitățile Târlișua, Căianu Mic, Dobric, Spermezeu, Beclean și Romuli, la aceste întâlniri participând circa 450 de elevi de clase gimnaziale și liceale.
Prin intermediul acestei prime etape a proiectului Muzeul vine la tine, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și-a promovat activitățile cuprinse în cadrul programului Școala Altfel 2017, pe care le-a propus școlilor interesate.
Proiectul continuă şi în prezent, iar cadrele didactice interesate pot contacta echipa la adresele: celtic transilvania@yahoo.com și complexmuzealbn@yahoo.com.