Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  141 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Un artist din Sîngeorz-Băi transmite un mesaj misterios!

26/04/2016 09:49:13 Ioana BRADEA  
Un artist din Sîngeorz-Băi i-a impresionat pe moldoveni cu amarul său, cu mesajele şi misterioasele simboluri cuprinse în exponatele din ceramică, care surprind în sine pământul, marea şi cerul, focul, nisipul sau vegetalul sălbatic – în care „palpită măiastru şi coerent câte o fărâmă de suflet...”

„Zilele Centrului de Cultură Apostu” au debutat la Universitatea „George Bacovia” cu un eveniment dedicat invitatului de onoare al Centrului, Alexa Visarion, sub genericul „Întâlniri esenţiale”.

Regizor de teatru şi film, scenograf, eseist, scenarist, profesor universitar, Alexa Visarion e unul dintre cei mai înzestraţi şi mai prestigioşi oameni de teatru de astăzi. Piesele de teatru pe care le-a regizat, filmele (Înainte de tăcere, Înghiţitorul de săbii, Năpasta, Punct şi de la capăt, Vinovatul, Luna Verde, Ana) sunt mărturii ale unei vocaţii de excepţie şi ale unei cariere impresionante.

Au susţinut comunicări şi prezentări prof.univ.dr. Marin Aiftincă, scriitorul Lucian Vasiliu, criticul de teatru şi film Ştefan Oprea, actorul Geo Popa şi prof.univ.dr. Neculai Lupu, rector al Universităţii „George Bacovia” din Bacău.

Evenimentul a cuprins vizionarea scurt-metrajului „Mari actori în filmele lui Alexa Visarion” în timp ce Alexa Visarion a conferenţiat despre „Timp, atitudine, conştiinţă”.

Cu acest prilej, la Centrul de Cultură „George Apostu”, sub genericul „Spectacolul cărţii”, au fost lansate volumele „Raţiune şi spirit în reconstrucţia modernă în filosofie, Vol.I: De la Descartes la Hegel”, semnat de acad. Alexandru Boboc şi prezentat de prof.univ.dr. Marin Aiftincă; „Hegel. Filozofia social-politică” şi „Libertate, morală şi politică”, semnate de Octavian Opriş, prezentate de acad. Alexandru Boboc şi prof.dr. Gheorghe Iorga.

Evenimentul a fost minunat completat de cvintetul „GRUPETTO” (Ciprian Sicinschi, Alexandra Onofrei, Iulian Bolog, Liviu Mera şi Stelian Dima Resmeriţă) care şi-au încântat auditoriul cu miniaturi din repertoriul lui Mozart, Bach, Vivaldi şi Massenet.

A fost vernisată, în acest context, şi expoziţia de ceramică „Amar” semnată de Emil Cassian Dumitraş şi prezentată de istoricul de artă Vasile Duda, prilej cu care a fost lansat albumul de artă „cassian”, prezentat de poetul Val Mănescu:

Lucrările din Amar poartă mesaje misterioase, iar exerciţiul descifrării lor în logica şi maniera canoanelor clasice este sortit eşecului. M-am mulţumit aşadar să văd, să admir şi să simt masa de ceramică aparent informă, purtătoare de simboluri care strigă despre splendoarea universului în care respirăm: pământul, marea şi cerul, focul, nisipul sau vegetalul sălbatic. Şi să descopăr, incitat şi de textele lui Marin Mălaicu Hondrari, că în toate acestea, palpită măiastru şi coerent câte o fărâmă de suflet. Bănuiesc fervoarea care-l animă pe artist când omogenizează, într-o unică idee amestecul plastic, când modelează, decorează, smălţuieşte, usucă şi arde materia, dezvăluind conceptul după care actul de creaţie îşi urmează mişcarea concretă şi everything he touched is broken, everything is damned” - tot ce atinge se sparge, totul e blestemat...”.

Graţie Centrului de Cultură George Apostu” din Bacău, elegantul album dedicat operei tânărului Emil Cassian Dumitraş, unul dintre exponenţii referenţiali ai noii generaţii de artişti plasticieni români. 

Minunatul album editat sub auspicii băcăuane, în condiţii grafice de excepţie, este un ghid în complicatul cosmos cassian şi propune, cu o perversiune care excită dorinţa de a privi din toate unghiurile, în trei dimensiuni, imaginea bidimensională a volumelor subjugate spaţiului de tânărul Cassian. Din fericire, prin efortul amfitrionului acestei manifestări, chiar avem ocazia să simţim vizual, în sala în care ne aflăm, forţa sugestiei spaţiale pe care o propune Amarul lui Cassian.”

În încheierea manifestărilor „Zilelor Centrului de Cultură Apostu”, a fost decernată Diploma de Onoare şi Titlul de Prieten al Centrului „George Apostu”.

Manifestările din 22-23 aprilie sunt o parte integrantă a programului cultural al Centrului pentru anul 2016, care se desfăşoară sub titlul generic „Pe urmele lui Apostu”.

2977 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro