Explozie de creativitate, culoare și energie – în aceste zile, în fața sălii festive a Colegiului „Liviu Rebreanu”, unde elevi din Herzogenrath și din Bistrița au pus la cale o impresionantă și cuceritoare expoziție care celebrează Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic. Este deja o tradiţie de peste 10 ani în „Liviu Rebreanu”.
„Este deja o tradiţie în Colegiul „Liviu Rebreanu” care durează de peste 10 ani”, a povestit pentru Bistrițeanul.ro profesoara Violeta Griga, directoarea secției de germană la „Liviu Rebreanu”, adăugând că în acest an proiectul s-a derulat în colaborare cu elevii din Herzogenrath, cu care școala are un parteneriat strâns și fructuos, copiii din Germania participând alături de cei din Bistrița la atelierele în cadrul cărora s-au construit machetele și exponatele pline de culoare, umor și energie.
Proiectul a fost coordonat de profesoara Carmen Ilea și Violeta Griga, cu sprijinul profesoarei Lucia Gherman și a învățătoarelor Liana Nedelea și Dalia Chira – care, în premieră pentru istoria evenimentului, au reușit să-i capaciteze și pe cei mai mici dintre școlari să contribuie cu mici machete ale spațiului cosmic.
Mihai Puica, Răzvan Zoltan, Andrei Nechifor, Darius Dobraniș, Andrei Bența și Lucian Sigmirean sunt elevii care s-au ocupat de buna desfășurare a proiectului, de realizarea și prezentarea secvențelor video care au înfățișat cum se desfășoară viața într-o stație spațială, cum se descurcă cosmonauții americani sau care sunt descoperirile științifice de ultimă oră, menite să ne facă viața mai simplă.
Mihai Puica și Răzvan Zoltan au prezentat în engleză informațiile, astfel încât și colegii din Herzogenrath să înțeleagă ce se vorbește.
„Tema Săptămânii mondiale a spațiului cosmic este foarte generoasă în acest an și se referă la crearea unor noi spații, prin urmare imaginația copiilor a fost chiar nemărginită. Ne străduim în continuare să-i apropiem de știință, să le deschidem apetitul pentru cunoaștere...”, a explicat profesoara Carmen Ilea pentru Bistrițeanul.ro.