„ Am intrat într-o sală – intestin transparent transformată în IAD şi am luat câte un loc aşteptând să vedem ce soartă ne rezervă Toma &Toma , cu ajutorul lui Cristian Popescu, Marin Sorescu şi Max Frisch”, a scris poeta Adriana Barna, impresionată de piesa celor de la Corint. Între spectatori – şi celebrul caricaturist Ion Barbu!
Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” din Bistriţa a găzduit ieri la prânz spectacolul de teatru „Cortina știe și singură ce are de făcut” – un spectacol Toma & Toma, la care au participat Răzvan Bărbos, Alexandru Echert, Andrei Glodea, Andreea Grebenișan şi Ștefana Pop.
Actorii de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, coordonaţi de profesoara Camelia Toma, au fost aplaudaţi inclusiv de celebrul caricaturist Ion Barbu, aflat printre spectatori.
Scenariul a reprezentat un mixaj de texte din Max Frisch, Cristian Popescu, Marin Sorescu, iar Camelia Toma a explicat pentru Bistriţeanul.ro: „Am jucat pentru un public restrâns, din cauza spaţiului limitat din bibliotecă, iar cei mai mulţi dintre spectatori au fost colegi ai celor care au jucat. Biblioteca Judeţeană a fost o gazdă foarte generoasă, cei de acolo au fost foarte receptivi la modificările impuse de decorul piesei… Evident, intenţionăm să mai jucăm acest spectacol şi în viitor, mai ales că ştim că ar fi vrut mulţi alţii să vină, dar totul depinde de spaţiile pe care le vom avea la dispoziţie…”.
„ Elevii actori îl serveau pe Belzebut şi urmau să le înveţe şi pe spectatoarele desemnate prin acceptarea unei rochii care le transformă în păpuşi - să fie demne urmaşe ale celor care ţin rânduiala iadului. Semnalez că din cauza numărului limitat de locuri, mulţi elevi doritori nu au putut vedea spectacolul, dar au primit promisiunea că se va juca din nou - într-un iad extins şi cuprinzător, unde să poată fi desfăşurată toată recuzita. Vinovata principală este, şi de data aceasta, Camelia Toma, ajutată de Ana Toma - autoarea scenografiei. O menţiune specială pentru Răzvan Barbos, cel care a comandat stingerea focului la cazane pentru o scurtă perioadă de timp, drept care am putut să ne păstrăm gravitaţia intactă... Aceasta ar fi povestea, pe scurt, a unei dramatizări văzute dinspre punctul exterior situat în ceasul cu cuc, între orele amiezii şi cele ale serii...”, a scris impresionată poeta Adriana Barna despre acest spectacol.
Foto: Teddy Antohi, Camil Hosu