Cei mai talentaţi dintre cei 28 de concurenţi care au luptat pentru trofeul Festivalului “Pană de Păun” desfăşurat ieri şi azi la Bistriţa – au strălucit astă seară pe scena Teatrului de vară de pe pietonal. Cea care şi-a adjudecat clopul cu pană de păun este din Bistriţa şi studiază canto clasic, la Academia de Muzică din Cluj.
“Nu că susţin folclorul autentic – ci chiar îl iubesc!” - şi-a început primarul Ovidiu Creţu micul discurs rostit după decernarea marelui premiu şi trofeu din cadrul Festivalului “Pană de Păun”.
Primarul l-a felicitat pe Alexandru Pugna, directorul evenimentului pentru notorietatea pe care festivalul şi-a câştigat-o şi pentru inspiraţia de a fi găsit un nume formidabil care să sublinieze exact ceea ce ne face cunoscuţi în lume – clopul cu pană de păun – care aminteşte, totodată de coifurile romanilor cuceritori şi care este cel mai reuşit şi individualizat simbol al judeţului.
Toţi concurenţii au primit diplome de participare şi felicitări pentru costumele impresionante cu care s-au prezentat iar primii patru clasaţi s-au ales şi cu o pană de păun în miniatură, din partea meșterului popular Lucia Todoran – la rândul ei felicitată şi cadorisită cu un buchet de flori, după premierea tinerilor concurenţi.
S-au acordat şapte premii speciale – Premiul special al Uniunii Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical din România, Premiul Special “Maria Precup”, Premiul Special “Lucreţia Sânmihăian”, Premiul Special “Ion Conea”, Premiul Special “Codruţa şi Dumitru Vârtic”, Premiul Special “Maria Peter”, Premiul Special “Valeria Peter Predescu” (câştigat de Cristina Livia Scurtu din Bistriţa-Năsăud – cea care a reuşit să cucerească şi premiul de popularitate din partea publicului).
Premiul 3 a fost adjudecat de Stela Botez din Republica Moldova, premiul 2 a fost cucerit de Roxana Maria Mihalca (Bihor) iar premiul 1 a ajuns în braţele Georgianei Păduraru (Bacău).
Marele trofeu al Festivalului “Pană de Păun” a rămas în acest an în judeţul Bistriţa-Năsăud, fiind cucerit de tânăra studentă bistriţeană Cristina Bugnar.
Pentru că nu avea cum să poarte clopul cu pană de păun oferit drept trofeu – creatoarea populară Lucia Todoran i-a oferit cadou laureatei o bentiţă specială numită “Păuniţa”.
Membrii juriului (interpreţi, jurnalişti, realizatori şi redactori de radio şi TV) au remarcat că selectarea câştigătorilor a fost foarte dificilă, deoarece în concurs s-au înscris tineri cu voci extrem de frumoase şi cristaline, cu un repertoriu impresionant şi original care au strălucit realmente în cadrul festivalului şi în Gala Laureaţilor din această seară.
Festivalul continuă la această oră cu recitaluri susţinute de Lavinia Chifor (câştigătoarea trofeului de anul trecut), Bogdan Toma, Sorin Filip, Gheorghiţă Nicolae, Alexandru Pugna şi Ionuţ Fulea. Tinerii interpreţi şi soliştii care susţin recitaluri sunt acompaniaţi de Orchestra ansamblului Dor Românesc, dirijată de Ştefan Cigu.