Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  271 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Tortul zburător pentru domnul scriitor Virgil Raţiu!

04/03/2016 09:51:36  
Anul acesta am regăsit o clasă formidabilă, I B, Clasa Buburuzelor, de la Şcoala Ştefan cel Mare: au trecut cu brio testul creativităţii, botezându-se şi ei Mici Blandieni Bistriţeni. Sunt călăuziţi de o minune de dăscăliţă, Sanda Ganea, gândind critic, încurajând cu atâta căldură aventurile creative, trăind efectiv afectiv procesul de învăţământ

Copiii fiind dezinvolţi şi foarte lipicioşi, fascinaţi până peste cap de litere, ne-am zis că merită să le face o bucurie literară esenţială! E drept că ne-am inspirat din atelierul lor culinar cu „reţete mai altfel”, am sorbit un ceai imaginar din nişte ceşti evantai, pictate de ei mai ieri. Chiar am trecut în revistă şi o povestire de-a lui Eric Emmanuel Schmitt, „Cea mai frumoasă carte din lume”, unde reţetele culinare dau tonusul pentru încă un pas existenţial.

Deci, pas, cu pas, cu capul plin de idei, am început să triem. Cine a scris cele mai năstruşnice reţete şugubeţe, care ne „intrigă”, ne provoacă să gândim, să imaginăm? Nimeni altul decât scriitorul-bucătar şef Virgil Raţiu, în Cartea de bucate necolorate.

Toată suflarea în cor, la difuzor: „Vă rugăm să veniţi la noi!” aşa că, sensibil cum e, şi înclinându-se mereu în faţa copilăriei, scriitorul nu a putut refuza. Ce zi mai potrivită pentru o întâlnire...?

3 Martie, ziua scriitorului din toată lumea. Bucătăria creativă „din Ştefan” s-a pus în funcţiune; toţi micii bucătari şi-au suflecat mânecile; câteva fetiţe, mai ales Mara, şi-au pus boneţicile de bucătărese poetese. Umblând printre cuvinte de zor, un băieţel, Alexandru M., a zis răspicat că el se face scriitor.

S-a fixat o oră de întâlnire, apoi s-a amânat un pic, pentru că la cuptorul copilăriei mai era ceva de crescut, deşi era bine dospit. Când se gândeau să se-ascundă sub bănci, să facă giumbuşlucuri de „surprize!” s-a petrecut întâlnirea.

Din spate, de unde priveam totul pe furiş, vedeam feţe emoţionate, ochi tandri spre uşă. Am înţeles: Domnul scriitor a sosit! „Scaunul autorului” a căpătat accente de zile mari şi toţi erau numai ochi şi urechi la ce o să întâmple.

Totul a decurs natural, cu ziua bună şi vorba lui Sorescu, care a fost de curând pe rol: Am zărit lumină pe pământ,/ Şi m-am născut şi eu/ Să văd ce mai faceţi./ Sănătoşi? Voinici?/ Cum o mai duceţi cu fericirea?.

Copiii şi învăţătoarea o duceau bine, au început să se autoprezinte, să-i dea raportul sufletesc şi creativ invitatului: „Mămicuţa mea şi tăticuţul meu sunt îndrăgostiţi... Şi aşa m-am născut eu, Ariana!”.

Apoi au curs întrebările, care mai de care: „Care vă este cel mai mare vis?” – „Să mă întâlnesc în fiecare zi cu copii aşa ca voi!”; „Ce vă inspiră?” (Mara) – „Inspiraţia e darul cel mai frumos, care vine de Sus!”. Ana a ţinut să-i împărtăşească noului prieten suferinţa că ea a găsit la ţară un ou de pasăre spart.

Moderatoarea, învăţătoarea, intervine delicat şi-n acest punct sensibil... „Cum aveţi atâta răbdare să scrieţi? (Sara), „Aţi avut nopţi în care n-aţi putut dormi din cauza unei cărţi? (Delia) şi Virgil Raţiu a început să le spună cum se nasc uneori cărţile, cum a scris pe stradă sau în maşină Rugăciuniţele, o altă carte aproape de sufletele noastre.

Când Diana D. l-a întrebat de prima carte pe care a scris-o, prozatorul le-a vorbit despre „Aventuri în munţi”- scrisă, după ce a citit Jules Verne, pe când era în clasa a VIII-a, dactilografiată în biroul tatălui, în patru exemplare.

Treptat s-a trecut la: „reţete preferare” şi sărbătoritul le-a citit „Fiertură pentru jucării”. Şi... „Vă place de cineva?” (Ari). „Nepoatele mele” au fost pe locul I. Kory a rămas într-un registru mai dulce: „Care vă este tortul preferat?” – „Torturile sunt pentru voi; eu prefer Chec cu şah şi stafide”, una dintre reţetele sugubeţe din cartea autorului de bucate necolorate.

Copiii numai ce scot de la cuptor, rumenit şi gata de servit „Tortul zburător”, cu cele mai savuroase felii de hârtie creativă din lume. Vizibil plăcut surprins, scriitorul l-a servit dintr-o suflare, a dat la fiecare şi tortul a rămas intact. Aşa se-ntâmplă în poveste. Şi el a scos din buzunare pentru copii „bomboane înotătoare”, după o poezioară omonimă.

Au urmat autografe peste autografe pe mostre din Cartea de bucate acum colorate şi pe semne de carte realizate de copii, pudrate cu versuri din „Preparate cu adrese”. 

În acest timp, învăţătoarea Sanda Ganea citea, în tandem cu umbra mea luminoasă, poezii din Cartea de bucate necolorate, una dintre tare frumoasele cărţi pentru copii. Şi micii bucătari de la Ştefan cel Mare (şi de la Palatul Copiilor Bistriţa cu o aripioară) pigmentau cu rime din plin la toate punctele de suspensie, lăsate anume să nu dăm totul de-a gata. Mălina vine înspre domnu’ scriitor cu o poezie scrisă de ea şi-o floare nemuritoare şi totul s-a umplut de-o irevocabilă primăvară. Ochii poveştii s-au umezit.

O emoţionantă filă, plină ochi de lumină. Am împărţit şi eu, pe la Palat, toată ziua mici semne de la Bucuria pentru atâţia dragi scriitori: Olimpiu Nuşfelean, Ana Blandiana, Virgil Raţiu, Eminescu „şi tot aşa”,... etcetera. Se-apropie Ziua Poeziei, 21 Martie, chiar ziua domnului Virgil Raţiu. Poate se-mbie şi alte dăscăliţe să construiască o mică regie, de întâlnire a copiilor cu Poezia. Bistriţa are atâţia poeţi şi idei câte vreţi!

Ionela-Silvia Nuşfelean

2430 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro