Spre deosebire de alți ani când producătorii erau obligați să participe la Toamna Bistriţeană, a XIV-a ediție vine cu surprize, cu producători autohtoni și cu o gamă variată și bogată de produse. Nu lipsesc murăturile cu pitici, mierea cu cătină, mustul şi nici berea şi micii uriaşi!
Peste 100 de producători au venit astăzi în Heidenfeld, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind expozanți la cea de-a XIV-a ediție a Toamnei Bistriţene care se va defăşura timp de două zile la Viişoara.
În această perioadă piețele din oraș sunt închise așa că vă puteți procura cele necesare pentru a vă umple cămările în iarna care urmează din complexul de agrement Heidenfeld unde se desfășoară astăzi și mâine un adevărat „târg mare de toamnă"al Bistriței.
Din complexul de agrement nu lipsește nici muzica și voia bună și nici comercianții de grătare, mici, bere sau cei care vând tradiționalii colaci secuiești.
În număr mare au venit la Toamna Bistriţeană și producătorii de vin, mustul fiind la mare căutare în rândul bistriţenilor.
Un pahar de must costă un leu așa că prețurile sunt pentru toate buzunarele.
Anul acesta producătorii de la Toamna Bistriţeană sunt din județ, spre marea bucurie a primarului Ovidiu Crețu care este mândru că și bistrițenii au reușit să egaleze producătorii agricoli din sudul țării, cu roșii, vinete, ardei, produse la fel de frumoase ca și cele din sud.
Nici cumpărătorii nu se lasă așteptați, mai ales că prețurile sunt pentru toate buzunarele și negociabile.
În acest sfârșit de săptămână puteți găsi în Viișoara zeci de soiuri de mere, zeci de soiuri de struguri numai buni pentru vin sau pentru a fi puși la păstrare pentru iarnă.
Producătorii de legume se întrec și ei în vinete, ardei, castraveți, conopidă, ardei iuţi, roșii și mai nou varză decorativă care atrage privirile cumpărătorilor ca un magnet.
Nu lipsesc nici murăturile sau zacusca, pregătite cu atenție și migală de gospodine pentru a vă umple cămările și nici produsele apicole, anul acesta existând numeroși apicultori care au venit la Toamna Bistriţeană.
Primarul Ovidiu Crețu spune că este mândru de faptul că bistrițenii au reușit să aibă produse la fel de frumoase ca și oltenii și este trist pentru că spre deosebire de alți ani, cei de la Stațiunea Pomicolă Bistrița nu au venit anul acesta cu produse la târgul din Heidenfeld. Totuși, locul acestora a fost ocupat de numeroși producători mai mici, veniți cu fructe din întreg judeţul.
Atmosfera este una de sărbătoare, cu muzică de fanfară şi populară, micii şi grătarele sfârâind pe grătare.