Aproape 200 de elevi din Anglia dar și din Spania și-au petrecut câteva zile de vacanță anul acesta la Colibița și în munții pe pe raza județului. Ei au avut parte de o adevărată aventură, au dormit în corturi, au mers zile întregi pe jos, prin pădure și au învățat tehnici de supravițuire dar și cum să meargă cu caiacul.
Cei mai merituoși elevi din Anglia au venit anul acesta într-o tabără cu totul deosebită, în România. Tinerii cu vârste între 14 și 18 ani au pornit într-o vacanță plină de aventură, în care au învățat tehnici de supravițuire, au mers în expediție în munții Călimani sau Rodnei, un beneficiat de un curs de iniţiere cu caiacul, o tură de rafting pe râul Bistriţa Ardeleană și au muncit voluntar la școala din Colibița unde au renovat sălile de clasă şi terenul de sport.
Prima grupă de englezi și-a încheiat astăzi vacanța în România însă ieri au petrecut o zi minunată, la rafting, pe Bistriţa Ardeleană. Alte două grupe din tineri, ajunse și ele la Colibița se bucură din plin de aventurile pregătite de organizatori – Căliman Club și World Challenge Expedition. Clubul Căliman condus de Doru Muntean este partenerul din România a World Challenge Expedition, cea mai mare agenție organizatoare de expediții pentru elevi și studenți din Marea Britanie.
Până la finalul lunii august la Colibița sunt așteptate alte zece grupuri de englezi dornici de aventură.
Elevii străini s-au săturat vacanţele clasice și optează mai nou pentru unele care să le satisfacă gustul pentru aventură, vacanțe din care pot învăța lucruri utile și tehnici de supraviețuire în condiții extreme și dau și o mână de ajutor, acțiunile de voluntariat fiind extrem de apreciate de școlile străine.
Ziua de ieri dedicată raftingului a început dis de dimineață și chiar dacă au parcurs 150 de kilometri până pe malul Bistriței Ardelene, oboseala a fost învinsă de plăcerea plimbării cu barca. Aproape 40 de eleve, însoțite de profesori și de cei de la Căliman Club au urcat în cele patru bărci aduse de organizatori și au plutit mai bine de 12 kilometri pe Bistrița Aurie. Asta nu înainte de a li se explica, aproape o oră, cum trebuie să reacționeze și ce are de făcut fiecare membru al echipajului aflat în barca de rafting.
Tinerele au fost extrem de încântate de vacanța petrecută în România iar plimbarea pe Bistrița Ardeleană a fost punctul cluminant al aventurii în România. Chiar dacă au coborât din bărci ude leoarcă, în plimbarea care a durat mai bine de o oră și jumătate cele patru echipe declașând adevărate bătălii cu apă, toți spun un singur lucru: a meritat!