Impresionantă desfăşurare de forţe duminică, la Maieru, unde s-au adunat peste 1.000 de credincioşi, autorităţi şi oaspeţi de seamă. "Ziua de 27 decembrie 2015 va rămâne în amintirea măierenilor pentru totdeauna. A fost plină de emoţii din zori şi până-n seară..." a povestit preotul paroh Dan Cismaş pentru Bistriţeanul.ro.
Ieri, când credincioşii ortodocşi de pretutindeni l-au prăznuit pe Sfântul Arhidiacon Ştefan, Maieru a fost cuprins de sărbătoare. Sute de credincioşi în costum popular au participat la Sfânta liturghie oficiată de ÎPS Andrei Andreicuţ, dar au avut parte şi de un program artistic de excepţie care a cuprins un concert extraordinar al Coralei Armonia din Constanţa şi un spectacol de muzică folclorică cu interpreţi deosebiţi.
"A fost o zi plină de emoţii din zori şi până-n seară... Emoţionant a fost şi faptul că au reuşit să vină acasă de Crăciun mulţi dintre fiii satului, emoţionantă a fost şi Sfânta Liturghie, oficiată de Înalt Preasfinţitul Andrei, emoţionantă a fost şi inaugurarea, în curtea parohială, a centrului catehetic "Sfântul Arhidiacon Ştefan" care cuprinde o bibliotecă parohială, separat de biblioteca "Sever Ursa", inaugurată tot ieri... Fostul ministru de externe al României, domnul Teodor Baconschi a fost prezent şi a susţinut, ca şi profesorul Sever Ursa, un mic discurs de asemenea foarte emoţionant..." a povestit pentru Bistriţeanul.ro preotul Dan Cismaş - iniţiatorul acestui proiect.
Preotul Dan Cismaş a mai explicat că în centrul cultural catehetic vor începe curând cursuri de chitară şi pictură pentru copiii din sat şi că, din 1 septembrie, cu sprijinul Cameliei Tabără, inspectorul şcolar general al ISJ Bistriţa-Năsăud, tot aici se va derula şi un program de tipul after-school. "La mansardă există 25 de locuri de cazare pentru nevoile parohiei care vor fi puse la dispoziţia comunităţii, atunci când va fi nevoie iar în ianuarie vom avea aici şi primele evenimente - un concurs pentru elevii satelor din jur, care îl va omagia pe Mihai Eminescu dar şi o întâlnire de suflet din seria "Cuvânt şi lumină", organizate de Tinerii Ortodocşi din Bistriţa-Năsăud la Bistriţa, Năsăud şi Beclean..." a mai explicat preotul paroh Dan Cismaş.
acolo Ioan Pintea povesteşte despre „venerabilul și dragul nostru profesor Sever Ursa” care s-a plimbat probabil plin de mândrie, printre rafturile bibliotecii care îi poartă numele şi despre scriitorul şi gânditorul Teodor Baconschi care a participat la evenimente şi care spunea, în volumul „Ispita binelui” că în fapt, „cultura umanității reprezintă, grosso modo, testamentul unei minorități cititoare…”
„Am avut bucuria să mă rog alături de peste 1.000 de persoane și am rămas impresionat de numărul mare de copii și tineri îmbrăcați în frumoase costume populare! Aici, pe Valea Someșului, încă se păstrează tradiția și portul românesc vechi de sute de ani, drept dovadă stând acești copii minunați care în zile de sărbătoare poartă la biserică costumele părinților și strămoșilor lor…”, scrie şi Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean, pe pagina sa de Facebook, felicitându-l pe preotul paroh Dan Cismaş - „unul dintre cei mai activi preoți tineri din județul nostru, care într-un timp record a reușit să unească una dintre cele mai mari comunități din județul nostru".
Tot ieri, la Maieru a fost inaugurat şi Centrul cultural-catehetic „Sfântul Arhidiacon Ștefan”, despre care Radu Moldovan scrie: „Tinerii de pe Valea Someșului Superior vor avea oportunitatea să frecventeze un loc care îi pregătește pentru provocările vieții care urmează să o trăiască! Îl felicit pentru strădania sa și îl felicit de asemenea și pe Părintele Ioan Lăpuște, pentru faptul că a fost un partener loial părintelui paroh Dan Cismaş. Drept răsplată pentru activitatea Părintelui Dan Cismaş, ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a oferit distincția de Iconom Stavrofor, în timp ce părintelui Ioan Lăpuște i-a conferit Ordinul Sfântul Pahomie de la Gledin! Și eu, în calitate de reprezentant al cetățenilor județului Bistrița-Năsăud, i-am oferit Părintelui Paroh Dan Cismaş, o Diplomă de Merit din partea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, în semn de apreciere pentru activitatea susținută în promovarea adevăratelor valori cultural-creștine ale poporului român, în frumoasa comunitate din comuna Maieru!
Să le dea Bunul Dumnezeu multă sănătate, iar de acum înainte să ne întâlnim tot mai des în locuri care îi pregătesc pe tineri pentru provocările lumii în care trăim!"
Foto Ioan Pintea, Emil Radu Moldovan