Asociaţia Modus Vivendi din Cluj organizează de câţiva ani tabere tematice pentru copii în Munţii Rodnei. Astfel, în fiecare vară, sute de copii din ţară participă la aceste tabere de vară. Dacă anul trecut copiii au fost ”Călători în timp”, anul acesta află că Muntele e un prieten la înăţime!
S-au îndrăgostit de Munţii Rodnei şi se întorc în fiecare vară aici şi niciodată singuri. Aduc cu ei sute de copii din ţară, majoritatea din Cluj, dornici să participe la programele lor care au ca scop ”dezvoltarea armonioasă şi polivalentă a societăţii civile în plan individual şi colectiv”.
Este vorba de cei care formează Asociaţia Modus Vivendi din Cluj, înfiinţată acum câţiva ani de un grup de oameni entuziaşti şi generoşi, cu profesii şi preocupări diverse (artişti, medici, profesori, studenţi). La fel ca în ultimii doi ani, campează în Valea Blaznei, în complexul turistic Alpina Blazna, acolo unde copiii beneficiază de toate facilităţile şi confortul necesar derulării în condiţii de siguranţă a taberelor de vară.
În fiecare an, taberele de vară organizate de asociaţie au diverse teme, astfel încât să nu se repete activităţile din anii anteriori, rămânând atractive atât pentru copii, cât şi pentru părinţi. Spre exemplu, anul trecut, copiii au fost ”Călători în timp”, toată tabăra fiind o adevărată lecţie de istorie, susţinută interactiv. Astfel, au tras cu arcul, au călărit, au vorbit cu personaje istorice, au aflat despre credinţele, obiceiurile şi meşteşugurile daco-romanilor sau au reconstruit elemente dintr-un sanctuar dacic.
Anul acesta, asociaţia derulează programul de vacanţă ”Muntele, un prieten la înăţime”, unde învaţă practic să iubească, să cunoască şi să respecte muntele, ca pe un adevărat prieten. În program sunt drumeţii (vf. Ineu – 2279 m, Lacul Lala, Poiana Narciselor, Peştera Cobăşel etc.), curs de orientare turistică (hartă, busolă, GPS, mijloace de orientare neconvenţionale, concurs pe echipe), prezentarea echipamentului montan (specific turelor de vară), dar au parte şi de demonstraţii practice de amenajare a unei minitabere de corturi. Nu lipseşte experienţa unei coborâri cu tiroliana sau traseul pe frânghii (la joasă înăţime).
Copiii mai participă în acest an şi la seminarii tematice unde învăţă să citească marcajele turistice, care sunt plantele ocrotite din Munţii Rodnei, cum se acordă primul ajutor, dar şi ce înseamnă turismul ecologic şi care sunt regulile muntelui. Copiii mai fac cu mânuţa lor şi afişe ecologice, folosind hârtie şi alte elemente reciclabile.
Totodată, au parte de proiecţii video, imagini digitale, proiecţii 3D cu specific montan-ecologic, iar serile se pot încheia cu un recital de chitară în jurul focului de tabără.
Seriile de tabără ţin până în a doua jumătate a lunii august, iar la ele pot participa şi copiii din Bistriţa-Năsăud. Preţul unei tabere de 7 zile/6 nopţi este de 620 de lei, preţ în care e inclusă cazarea cu pensiune completă, programul de activităţi şi materialele folosite.
Fiecare participant primeşte o diplomă de participare, diverse materiale informative şi un CD cu imagini digitale din timpul programului. Merită menţionat că organizatorii asigură şi asistenţă medicală permanentă.
Programul este stabilit pe categorii de vârstă, astfel încât activităţile desfăşurate să nu implice factori de risc.
Cei interesați pot obține mai multe detalii telefonic (0744.425.925), prin e-mail la office@asmovi.ro sau de pe pagina de internet http://asmovi.ro/programe-proiecte/tabere-de-vara/