Sute de oameni, de toate vârstele, au venit astăzi, la amiază, să admire prin telescoapele puse la dispoziție de Asociația Astroclub Quasar eclipsa de soare. De la Bistrița eclipsa s-a văzut minunat, chiar dacă au existat probleme cu nori. Soarele a fost acoperit în proporție de 55 la sută, în perioada de maximă acoperire a soarelui de către lună.
Ziua de astăzi a fost una deosebită, din punct de vedere astronomic. Un eveniment destul de rar, care se va repeta doar peste alți 50 de ani: eclipsă de Soare - o super lună și echinocțiul de primăvară.
Majoritatea bistrițenilor care au venit pe pietonal i-au întrebat pe cei patru membri ai clubului astronomic din Bistrița (după ce le-a trecut mirarea că în Bistrița există un astfel de club) cât de tare va fi acoperit discul soar.
„Acesta a fost cea mai frecventă întrebare. În regiunea noastră, cam 55 la sută. În Europa există zone în care se acoperă total discul solar (din Insulele Feroe, o parte din Scandinavia și chiar o parte din Antarctica). Ne-am bucurat să vedem și lume care a venit și acum doi-trei ani, când am mai scos să telescoapele în Piața Mihai Eminescu pentru eclipsa de lună. Și atunci s-a văzut, și astzăi se vede o pată solară din mărimea Pământului pe soare. Puțină lume știe că suntem într-o perioadă de hiperactivitate solară și este periculos pentru sănătatea noastră, dar și pentru echipamentele electronice ale sateliților. Ultima eclipsă cea, 1999 s-a văzut foarte bine de la Bistrița. Atunci discul solar a fost acoperit în proporție de 99 la sută în punctul maxim vizibilitate" a povestit unul dintre reprezentanții Clubului, Gavrilă Urs.
El nu a pierdut ocazia să solicite încă o dată autorităţilor locale să facă un efort pentru amenajarea unui observator astronomic în oraş. Investiția ar fi de 50.000 de euro, o sumă pe care orașul și-ar putea-o permite și care ar putea fi amortizată rapi, dova fiind sutele de bistrițeni care au venit astăzi să se uite prin telescoape la soare.
Următoarea eclipsă de soare, vizibilă din România, va fi în 21 iunie 2020.