„Am avut printre exponate şi piese de colecţie, foarte valoroase, vizitate de zeci de copii, iar cei care au venit cu bijuterii şi accesorii pentru doamne şi domnişoare au fost asaltaţi...” a povestit pentru Bistriţeanul.ro dr. ing. Marius Horga, cercetător ştiinţific III, la Muzeul Judeţean, vizitat, în acest weekend de aproape 800 de persoane...
„Onix din Pakistan”, tablouri pe sticlă cu chihlimbar din Ucraina, fragmente de meteoriţi şi o colecţie de minerale pentru copii intitulată „Comorile Ardealului” – au fost doar câteva dintre minunăţiile pe care bistriţenii le-au admirat vineri, sâmbătă şi duminică la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, în cadrul tradiţionalului Salonul de minerale, fosile şi geme.
Au fost expuse pentru vizitatori spectaculoase ,,flori de mină”, minerale brute din România, din zona minieră Baia-Mare (Herja, Baia-Sprie, Ilba, Săsar, Cavnic) şi din străinătate (India, Rusia, Brazilia, Ucraina, Armenia), fosile aparţinătoare diverselor ere geologice – aflate în colecţiile unor pasionaţi ai genului – dar şi pietre semipreţioase (acvamarin, beril, malachit, turmalin, aventurin, amazonit, safir, rubin, opal alb), pandantive, brăţări, inele, broşe, medalioane, confecţionate din pietre semipreţioase, perle de cultură, sideful melcului Paua, obiecte de decor din aşa-numitul „onix de Pakistan”, tablouri pe sticlă cu chihlimbar din Ucraina, semne de carte cu diferite geme, geode cu ametist şi citrin (Brazilia), fragmente de meteoriţi şi tectite.
„Sunt o mulţime de târguri la care suntem invitaţi, există – în medie – cel puţin câte un asemenea eveniment pe lună, însă nu merită să participăm chiar la toate... Vânzarea merge oricum din ce în ce mai rău, cam peste tot...” a povestit pentru Bistriţeanul.ro Manu Nasiri de 36 de ani din Timişoara.
Timişoreanul se ocupă de comerţul cu minerale şi piese de decor din onyx de Pakistan de vreo 3 – 4 ani, participând la Salonul de minerale din Bistriţa pentru al doilea an consecutiv.
„Au fost aproximativ 7-800 de persoane care au vizitat Salonul de minerale” a recunoscut Marius Horga de la Muzeul Judeţean.
Participanţii la Salonul de minerale bistriţean sunt colecţionari şi comercianţi de minerale, roci, fosile şi geme din ţară şi din străinătate: geolog Oscar Edelstein (Baia Mare), ing. geolog Csaba Kàto (Satu-Mare), ing. geolog Claudia Groza (Baia Mare), ing. chimist Emilia Morariu (Bistriţa), Manu Nasiri (Timişoara), Nina Ţurcan (Ucraina), Maxim Hîruţa (Sângeorz-Băi), Viorel Blaga (Cluj-Napoca), Alexa Szentannai (Cluj-Napoca), Ştefan Strimb (Baia-Mare), Izabella Strimb (Baia-Mare).
Evenimentul a fost organizat de Secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Județean, în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Cercetătorilor Ştiinţifici din Muzee şi S.C. ICPE Bistriţa S.A.