Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  199 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Surprize, pentru elevii din Dumbrăvița și Hălmăsău!

26/02/2018 14:49:28  
„La început copiii nu erau pasionați de lectură, dar prin diverse jocuri, cartea a devenit plăcută pentru ei. Înțelegeți că satul Hălmăsău, aflat la granița cu județul Maramureș, este foarte întins și pentru copii este greu să vină la școală, mai ales că unii dintre ei vin de la peste doi kilometri distanță, peste dealuri. Acum, sunt fericiți...”

Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a organizat vineri, 23 februarie, o nouă deplasare a bibliobuzului în mijlocul elevilor din comunități mărginașe ale județului, iar primul popas a fost făcut la Școala Gimnazială „Theodor Cotuțiu” din Dumbrăvița.

Elevii și profesorii de aici au așteptat momentul cu nerăbdare. „Eu mi-am ales Basme românești! Iar eu mi-am ales Călătoria cu cartea! Iar eu mi-am ales Amintiri din copilărie! Noi suntem în clasa a doua și ne place să citim. Este prima dată când vine bibliobuzul la noi și ne bucurăm foarte mult!”, ne-au mărturisit David, Cristi și Andrei.

Văzându-și elevii încântați de cărtile pe care le țineau în mână, profesoara lor era numai un zâmbet. „Ne bucurăm că a ajuns și la noi biblioteca, pentru că aveam de citit pentru concursul din luna iunie și chiar ne prind foarte bine aceste cărți!” (Alina Vințe).

Elevii din clasele gimnaziale au avut alte preferințe: Nuntă în cer (Mircea Eliade), Cartea cunoașterilor (Constantin von Barloewen), Talismanul norocos (Nicholas Sparks ), Cioburi de stele (Annie Kaufman) sau Momente și schițe (I.L.Caragiale).

Ne vom face timp să citim aceste cărți!”, au promis elevii, care le-au cerut bibliotecarelor Rodica Linul și Simona Pasere să revină și cu alte titluri peste o lună, cel mult două. „Pentru noi cel mai important lucru este să vedem că vă bucurați de cărțile pe care vi le-am adus! Sunt cărți care vă interesează, da? Am venit la Dumbrăvița pentru că știm că aici există o tradiție legată de cărți și de cultură. Știm că de aici au plecat câțiva scriitori importanți: Cornel Cotuțiu, Menuț Maximinian, care este și scriitor, și ziarist („A fratelui doamnei Ana, de la bar”, îi lămurește pe elevi profesoara Maria Păltinean), care a scris și Cartea diuganilor, pentru că satul vostru s-a numit și Diug. Și de aici se trage, dintr-un neam de preoți din tată-n fiu, Ion Negoițescu, un foarte important scriitor, nepot al protopopului Theodor Cotuțiu. Poate că și printre voi se află viitori poeți, viitori scriitori...!”, i-a încurajat pe elevi să citească scriitorul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” din Bistrița.

De la Dumbrăvița, bibliobuzul a traversat râul Țibleș, apoi satul Spermezeu și a cotit-o spre Hălmăsău, pentru a schimba cărțile duse elevilor de acolo în luna decembrie. Fiindcă era trecut de amiază, cei 13 elevi din clasele primare de la școala din Hălmăsău așteptau bibliobuzul la casa parohială, familiară lor pentru că aici preotul Doru Zaharie a amenajat o foarte frumoasă bibliotecă și sală de lectură.

Eu am citit Cartea Junglei” începe să ne povestească Larisa. „În ea este vorba despre un copil care avea prieteni animalele din junglă, care, la un moment dat l-au sfătuit să se întoarcă în lumea oamenilor”.

Eu am citit Emil și detectivii, în care este vorba despre un băiat care pornește la drum spre Berlin, unde avea rude. Și povestește ce a făcut el acolo”, ne spune Darius. Apoi, Anișoara-Denisa din clasa a treia ne povestește ce a citit din cartea Basme nemuritoare. După care, îndrumați de învățătoarea Maria Bolbos, elevii predau cărțile împrumutate la precedenta vizită a bibliobuzului și își aleg altele, din rafturile bibliotecii rulante.

Din decembrie copiii au citit mai mult și lucrul acesta mă ajută enorm la clasă. Copiii au acum un jurnal de lectură”, ne spune învățătoarea clasei simultane în care învață cei 13 copii de la Școala Primară din Hălmăsău.

Vizităm biblioteca de la etaj. „Avem o relație deosebită cu acești copii din Hălmăsău. În fiecare sâmbătă ei vin în această bibliotecă și sală de lectură, pe care am numit-o Centrul Sfântul Stelian, unde avem diverse activități creative și citim împreună, pentru că avem foarte multe cărți aici. La început copiii nu erau pasionați de lectură, dar prin diverse jocuri, cartea a devenit plăcută pentru ei. Înțelegeți că satul Hălmăsău, aflat la granița cu județul Maramureș, este foarte întins și pentru copii este greu să vină la școală, mai ales că unii dintre ei vin de la peste doi kilometri distanță, peste dealuri. Acuma, ei sunt fericiți că a ajuns iar bibliobuzul aici, pentru că le-ați adus chiar cărțile care sunt pe gustul lor, cărți pentru copii!”, ne spune preotul Doru Zaharie.

Următoarea destinație a bibliobuzului Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud va fi Școala Gimnazială din Cormaia.

A consemnat Florin Săsărman

2231 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro