„Ideea de a-i învăţa pe creatori să vândă este una de-a dreptul excepţională. Lumea trăieşte cu impresia că acel care produce este masterul. Nu, o spun foarte clar, cel care ştie să vândă un produs este şi stăpânul produsului – stăpânul inelelor...!”, a afirmat primarul Ovidiu Creţu, prezent ieri la inaugurarea unei inedite expoziţii:
Pasajul Artelor a fost împânzit de lume ieri după-amiază, când a fost inaugurată expoziţia cu vânzare a unor lucrări de ceramică şi icoane realizate de elevii Şcolii Gimnaziale „Lucian Blaga”, elevii de la Liceul de arte „Corneliu Baba” din Bistriţa şi de la Liceul „Principesa Natalia Dadiani” din Chişinău, în cadrul Taberei de creație „Artele Plastice sub semnul culorilor primare, Bistrița-Chișinău 2017”.
Ne-am dorit să-i obişnuim cumva pe copii şi cu ideea de a-şi vinde lucrările – a explicat pentru Bistriţeanul.ro profesorul Vasile Duda, coordonatorul proiectului, adăugând că banii obţinuţi din vânzarea lucrărilor vor fi folosiţi de Liceul de arte „Corneliu Baba” pentru a susţine diverse proiecte ale elevilor sau pentru a le cumpăra diverse materiale necesare.
„Ideea de a-i învăţa pe creatori, pe producători să vândă este una de-a dreptul excepţională. Lumea trăieşte cu impresia că acela care produce este masterul. Nu, o spun foarte clar, cel care ştie să vândă un produs este şi stăpânul produsului – stăpânul inelelor...! Pentru că peste tot în lume sunt producători de toate felurile, de la industrie, artă sau agricultură. Dar sunt mai puţini cei care ştiu să-şi mai şi vândă produsele. Este o idee salutară. Cel care ştie să-şi vândă produsele cu siguranţă va trăi bine din munca şi creaţia sa. Salut participarea dumneavoastră la Târgul Mare al Bistriţei, pentru că ceea ce ne-am dorit cu acest proiect important al Bistriţei a fost tocmai ca în el să se implice un număr cât mai mare de persoane şi de organizaţii, astfel încât activităţile să nu se rezume la două, trei scene, ci să cuprindă întreg oraşul...”, a precizat primarul Ovidiu Creţu.
Succesul nu a întârziat să apară pentru elevii care au încercat să-şi vândă ieri creaţiile în Pasajul Artelor, dovedind că instinctul de comerciant este, cel puţin la unii, egal cu talentul de a crea artefacte din ceramică. Inclusiv edilul oraşului a plecat acasă cu un „trofeu” achiziţionat de la taraba unde am întâlnit-o şi pe campioana la şah a Bistriţei – elevă la Arhitectură.
Briana Cleopatra Bălan a povestit pentru Bistriţeanul.ro că a participat la seminarul „Educaţie antreprenorială pentru elevi” organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud şi că i s-a părut foarte interesant şi util, pentru că s-a ales cu informaţii importante referitoare la marketing, antreprenori de succes, abordarea clienţilor sau diferite mici secrete de a-şi pune în valoare arta.
A fost pentru prima oară când la Bistriţa s-a organizat într-un cadru oficial un Târg al Artelor – drept rezultat al celei de-a patra ediţii a Şcolii de Vară organizate de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, prin proiectul Centrul Europe Direct Bistriţa, şi Liceul de Arte „Corneliu Baba” Bistriţa.
Dezvoltarea competenţelor transversale ale elevilor, a creativităţii, aptitudinilor de comunicare şi spiritului antreprenorial, reprezintă un element cheie al succesului viitorilor adulţi în viaţa activă, fie ca profesionişti în diverse domenii, fie ca antreprenori. Pentru a sprijini tinerii în dobândirea de noi abilități, Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, prin Centrul Europe Direct Bistrița, alături de Liceul de „Arte Corneliu Baba” Bistrița, cu sprijinul Asociației „Cornelius Art”, organizează, la Bistrița, Școala de Vară – atelier educațional și de creație pentru elevi, în cadrul unui proiect mai amplu.
A fost vorba despre seminarul „Educaţie antreprenorială pentru elevi”, tinerilor participanți - elevi din Republica Moldova şi judeţul Bistriţa-Năsăud, oferindu-li-se posibilitatea de a își testa ideile și de a își dezvolta, sub îndrumarea lectorului Simona Ernst, noi aptitudini necesare unei mai bune înțelegeri a antreprenoriatului și managementului afacerilor în artă.
În cadrul Şcolii de Vară va fi organizat şi „Târgul Artelor”, expoziţie destinată creșterii nivelului de conştientizare a publicului cu privire la importanţa valorificării creaţiilor artistice.
„Târgul Artelor” se desfăşoară în perioada 24 - 26 august 2017, pe Pasajul Artelor (Strada Spiru Haret) şi cuprinde o expoziţie de icoane şi alte lucrări artistice realizate de elevi ai Liceului de Arte „Corneliu Baba” Bistriţa. Creaţiile vor putea fi admirate de vizitatori în fiecare zi, între orele 15:00 – 18:00, iar o parte dintre acestea vor putea fi achiziționate în baza unor sponsorizări pentru Asociația „Cornelius Art” Bistrița, menite să sprijine tinerii artiști liceeni.
Coordonatori au fost profesorii Oana Cârlig, Elena Marițoi, Alina Oros şi Cristina Trif, precum şi – la Arhitectură şi Design – profesorii George Ilişiu, Ioan Runcan şi Flaviu Ştir, proiectul fiind susţinut de Clubul Lions Bistrița, Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud şi Asociația Părinților Cornelius-Art Bistrița – în cadrul unui proiect mai amplu coordonat de directorii celor două licee – Vasile Duda (RO) și Vasile Gîtlan (RM). Au participat elevii Stanciu Eliza, Rauca Ana, Balan Briana Cleopatra, Hoha Pop Diana Codruţa, Coptil Sebastian Gabriel, Duda Andrei Cristian, Spătar -Pop Florin Emanuel, Leanca Vlad, Pop Maria, Bodescu Ştefania, Cocoş Claudia, Mandi Ana- Maria, Şut Iulia, Andreica Gabriela, Florea Nicola, Şerban Andrei, Cotoc Malena, Chirilov Maxim, Cibotari Vlad Gheorghica Dionis, Zavtur Esmeralda, Trifan Diana, Sandra Lup-Anca, Miholca Darius-Florin, Găurean Andreea Cristina, Costin Maria, Trifan Oana, Orban Sonia Cătălina, Feierdi Lavinia, Timoce Emanuel, Pop Anca, Ciburciu Cătălina, Enache Alexandrina, Mariţoi Emil, Borgovan Ana, Groza Andreea, Nedelea Nicolle, Nuşfelean Jessica, Pop Lorena, Stancu Cristian şi Tocianiuc Iulia.