Artişti din România, Lituania, Bulgaria şi Polonia au inaugurat la Sîngeorz-Băi o expoziţie internaţională de pictură intitulată „Atelierele Brâncuși”. Numeroşii vizitatori şi iubitori de artă au mai avut parte şi de o surpriză literară.
Sub egida Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, la Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz-Băi a avut loc, recent, în prezența unui numeros public, o nouă ediție a întâlnirilor tradiționale „Formă și dialog”.
De data aceasta, acțiunea s-a desfășurat în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare Constantin Brâncuși din Târgu-Jiu, reprezentat de directorul acestuia, Doru Strâmbulescu, care i-a făcut un scurt istoric, dar și de pictorul Vasile Fuiorea, care, la rândul său, i-a prezentat pe cei 11 artiști români și străini care și-au expus lucrările pe simezele muzeului.
În ordinea prezentării, aceştia sunt Lena Khvichia (Lituania) cu „Motive of Rânca I” (2016 – ulei pe pânză), Maria Balea (România) cu „Stare I” și „Stare II” (2016 – mixtă pe pânză), Florin Gheorghiu (România) cu „I run with you” (2016 – acrilic pe pânză), TAJO (România) cu „Peisaj de munte” și „Peisaj cu melci” (2016 – acrilic pe pânză), Sorin Iosub (România) cu „Gândul” (2016 – mixtă pe pânză), Vasile Fuiorea (România) cu „Spiritul muntelui V” și „Spiritul muntelui VI” (2016 – acrilic pe pânză), Ivailo Mirchev (Bulgaria) cu „Natur morte dans le paysage a Rânca” (2015 – acrilic pe pânză), Vasile Tolan (România) cu „Panoramic la Rânca I” și „Panoramic la Rânca II” (2015 – tehnică mixtă), Cristian Sida (România) cu „Sic(tir) transit gloria mundi II și III, diptic” (2015 – tehnică mixtă), Cristian Târnovan (România) cu „Amprentă” și „Enigmă” (2015 – acrilic pe pânză) și Michal Lach (Polonia) cu „The goat story II” (2015 – acrilic pe pânză).
Curatorii acestui prim eveniment au fost Maxim Dumitraș și Vasile Pocorea.
În partea a doua, a avut loc lansarea cărții „Atelierul lui George – din tainele și meșteșugul poeziei”, de George Lână (volum publicat de curând la Editura Charmides, 2017).
Volumul a fost prezentat de poetul Ion Mureșan și scriitorul Icu Crăciun, urmând ca acesta să fie prezentat astăzi şi bistriţenilor, de la ora 18:00, la Sinagogă.
George Lână este născut la Timișoara în 17 octombrie 1954, este absolvent al Facultății de Agronomie din Timișoara şi unul dintre fondatorii Societății și ziarului „Timișoara”. A publicat 6 volume de poezie: „Spațiul dintre două secunde” (1994), „Bariera de la Voiteni” (1996) și „În apărarea mea” (1999), „Casă cu flori” (2007), „Tulpina mea nevăzută” (2011) și „Linia Siegfried a ochilor tăi” (2015), majoritatea cu variante în engleză și franceză. În 2006, a lansat CD-ul „Noapte de dragoste”, care cuprinde 43 de poeme rostite de autor.
Dan Dogaru