Sub ochii închiși ai celor de la Mediu, lacul Colibița este inundat cu fecale și ape uzate de ani de zile. Reporterii Bistrițeanul.ro au fost de dimineață la stația de epurare Aquabis din Mița și vă prezintă ciudatul circuit al apei în natură din zonă: dintr-un pârâu cu rahați, pamperși și hârtii iese... apă curată.
Misiune imposibilă a Aquabis la Colibița. Pentru că majoritatea proprietarilor de cabane și vile obișnuiesc să deverseze fosele septice sau supraplinul acestora în lacul Colibița sau pe râurile care se revarsă în lac, iar cei de la Mediu nu iau nicio măsură de ani de zile, regia de apă face ”imposibilul”: transformă în stația de epurare de la Mița apa cu dejecții și fecale în apă curată care ajunge în lac, iar mai departe merge pe Valea Bârgăului către alte stații de captare și distribuție care alimentează satele de pe Bârgău și trei mari cartiere ale Bistriței (Calea Moldovei, Ghinda și Valea Ghinzii.
Reporterii Bistrițeanul.ro au fost dis-de-dimineață la stația de epurare din Mița. Aici, un izvor ajunge în bazine și, numai Aquabis știe prin ce minune, iese apă curată care ajunge în lac. Procesul trebuie să fie destul de greu dat fiind mirosul greu de suportat din zonă. După cum se poate vedea în imagini, izvorul și bazinele sunt pline de fecale, resturi de hârtie igienică, pampersi.
„Aici este staţia unde se tratează apa. Dintotdeauna a fost plin de mizerii şi tot ce vedeţi este pe terenul meu şi nici în ziua de azi nu m-au lăsat să îmi bag apă în grajd la animale. Mi-e şi scârbă să iau apă din pârâu pentru că e plin de mizerii pe care şi oamenii le aruncă”, ne-a spus o localnică pe al cărei teren se află staţia Aquabis.
Dejecţiile revărsate în lac de proprietarii vilelor şi cabanelor au transformat râurile din zonă și lacul Colibiţa într-un focar de infecție, asta chiar sub ochii Agenției de Protecția Mediului și ai Gărzii de Mediu. Culmea e că nu mai departe de zilele trecute, inspectorii de la Mediu (parte din Comisia Colibița – desemnată de președintele CJ - Radu Moldovan pentru depistarea problemelor din zonă) au fost în zonă, au văzut cu ochi lor cum se poluează, au fotografiat și mai departe s-au mulțumit cu constatatul și NU au luat NICIO măsură împotriva celor care poluează intenționat apele și mediul.
Controalele efectuate în ultimele săptămâni de Comisia Colibiţa au confirmat faptul că din 150 de imobile verificate doar 30 aveau fose conforme, restul deversând fosele septice prin diferite mijloace direct în lacul de acumulare.
Citește și: BOMBĂ cu rahat la COLIBIȚA: 80 la sută dintre proprietarii de cabane golesc WC-urile în lac. Apoi înoată în apă…