Mare sărbătoare mare, în acest weekend, la Căminul Cultural din Rebrişoara - duminică, 13 martie, de la ora 13.00, aici se va desfăşura un concurs inedit:un juriu va desemna cele mai gustoase bucate preparate de socăciţele din Rodna, Feldru şi Rebrişoara. Bucatele alese vor fi asezonate cu momente artistice din cele 3 comune.
Manifestarea are loc în cadrul proiectului „SOCĂCIŢELE – bucătăresele comunitare – păstrătoare, promotoare şi creatoare în artele culinare rurale tradiţionale”.
Un juriu va desemna cele mai gustoase bucate preparate de socăciţele din Rodna, Feldru şi Rebrişoara. Bucatele alese vor fi asezonate cu momente artistice din cele 3 comune, iar intrarea este liberă.
După ce în cursul săptămânilor trecute au fost realizate interviuri cu socăcițele din Rodna, Feldru și Rebrișoara privind cele trei praznice esențiale din viața oamenilor - botez, nuntă și înmormântare - s-a trecut la realizarea efectivă a filmărilor privind prepararea bucatelor tradiționale pentru aceste trei praznice.
Filmările urmează să fie integrate într-un singur film documentar despre obiceiurile socăcițelor, iar materialele rezultate în urma cercetării (rețetele tradiționale, fotografiile vechi și noi, poveștile legate de originea rețetelor) vor fi organizate atât sub forma unui eBook, cât și sub forma unui album foto documentar despre tradiția socăcitului.
Toate noile produse culturale rezultate vor fi diseminate publicului prin intermediul paginii web a proiectului www.socacite.ro.
***
„SOCĂCIŢELE – bucătăresele comunitare – păstrătoare, promotoare şi creatoare în artele culinare rurale tradiţionale” este un proiect implementat de Fundația Progress și finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Programului PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european.
Proiectul are un buget de 65.500 Ron și o perioadă de implementare de 11 luni (Aprilie 2015 – Martie 2016).
Fundația Progress este o organizație neguvernamentală înființată în 1996 în Bistrita, judetul Bistrița-Năsăud, ce pilotează inițiative locale în domeniul educației/formării, incluziunii și dezvoltării comunitare pe care le scalează apoi, la nivel național, drept bune practici, inovatoare și de impact, folosind bibliotecile publice ca centre de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovație socială pentru a ajunge la orice grup social, în special la cele marginale.