Biserica din Gledin a fost astăzi neîncăpătoare pentru sutele de credincioși veniți la sărbătoarea Sfântului Pahomie. La eveniment a participat și ÎPS Andrei Andreicuț, care a sfințit icoanele pictate de copilași în Centrul Cultural Sfântul Pahomie dedicat copiilor, inaugurat tot astăzi. ”Urmați exemplul acestui preot”, a spus Prea Sfințitul.
În fiecare an, în 14 aprilie, la Gledin pe Valea Șieului, e mare sărbătoare. Credincioșii ortodocși din zonă și nu numai îl sărbătoresc pe Sfântul Pahomie, născut în 1674 la Gledin, peste ani ajuns episcop al Roman-ului.
Rugăciunile la biserica din sat au început dis-de-dimineață cu citirea Acatistului Sfântului Ierarh Pahomie, iar mai apoi a urmat Utrenia. Mai departe Sfânta Liturghie a fost condusă de Înalt Prea Sfințitul Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru sutele de credincioși care au ținut să ia parte la acest eveniment deosebit de important pentru ei. Parohia din Gledin a avut invitați din toată țara, printre care corul de copii condus de preotul din Ieud (Maramureș), Corul Seminarului Teologic din Cluj Napoca, dar și preoți și călugări de la mănăstirile din Neamț.
Tot astăzi a fost sfințit și inaugurat Centrul Cultural Sfântul Pahomie, ridicat chiar lângă biserică și dedicat în întregime activităților cu copiii ale parohiei. Preotul Ioan Titieni a declarat pentru Bistrițeanul.ro că în activitățile centrului sunt implicați 50 de copii care participă în fiecare sâmbătă la orele de pictură predate gratuit de un profesor voluntar din Reghin, dar vin și la cor sau la ansamblul de dansuri populare. Fiecare copil își alege activitatea care i se potrivește și caută răspunsuri la întrebările despre religie la preotul și preoteasa (profesoară de religie) lor, cei care coordonează îndeaproape toate activitățile centrului. De altfel, Centrul Cultural inaugurat astăzi are și camere de cazare unde copiii primesc copii din alte zone ale țării și fac tabere culturale pe diverse teme: literatură, pictură, muzică, mai ales pe timpul vacanțelor, când pot sta împreună mai multe zile. Interesant este că toate activitățile se bazează nu pe fonduri, ci pe voluntariat.
De altfel, copiii de aici, alături de voluntarii de la Tășuleasa Social au plantat zilele trecute 2,5 hectare de puieți, după ce anul trecut au plantat aceeași suprafață, scopul declarat al copiilor și al preotului fiind... să-i facă o pădure Sfântului Pahomie.
Tot astăzi, icoanele pe sticlă pictate de copiii din Gledin în Centrul Cultural Sfântul Pahomie au fost sfințite, iar acum ”fiecare copil are acasă o icoană pictată de mânuța lui, la care să se închine în fiecare seară, în care a pus toată dragostea și credința lui”, a spus preotul Titieni.
De altfel, ÎPS Andrei Andreicuț a declarat că exemplul preotului Titieni trebuie urmat de cât mai mulți preoți, iar astfel de centre în care copiii să facă activități în jurul bisericii să fie cât mai multe, în cât mai multe parohii.
Preotul din Gledin nu are de gând să se oprească aici cu activitățile dedicate copiilor. Are deja în plan un centru de recreere dedicat copiilor cu autism. Doi măgăruși care să-i înveselească pe copii sunt pregătiți deja, mai urmează amenajarea zonei. Și cum toate planurile sunt sub patronajul Sfântului Pahomie, am putea spune că el continuă să facă minuni la Gledin, un astfel de proiect dedicat copiilor fiind unic, cel puțin în Bistrița-Năsăud.
Citește mai multe despre SFântul Pahomie și sărbătoarea de astăzi de la Gledin AICI