Astăzi, când se face pomenirea Sfântului Ierarh Nectarie, credincioşii Parohiei Cormaia au fost în sărbătoare cu prilejul sărbătoririi ocrotitorului lor spiritual. Sfântul Nectarie s-a născut în 1846, în apropiere de Constantinopol, fiind considerat un făcător de minuni şi vindecător al unor bolnavi care au suferit de cancer.
Astăzi, când se face pomenirea Sfântului Ierarh Nectarie, credincioşii Parohiei Cormaia au fost în sărbătoare cu prilejul sărbătoririi ocrotitorului lor spiritual.
Sărbătoarea a început cu Slujba Sfințirii Apei, continuată de Acatistul Sfântului Ierarh Nectarie după care, Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți din care au făcut parte preotul Dan Cismaş - coordonatorul cercului misionar-pastoral, preotul Ioan Lăpuşte, preotul Ganea Gheorghe, preotul Vasile Ureche şi preotul Paul Gavriloaie.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de maicile de la mănăstirea din această localitate, care au adus multă bucurie celor prezenți.
Cuvântul duhovnicesc care a ajuns la sufletele cormăienilor a fost rostit de preotul Dan Cismaş, care le-a tâlcuit pericopa apostolică, vorbindu-le despre reperele şi modelele de urmat în viața creştinească.
La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire a ctitorilor bisericii din Cormaia şi a tuturor celor care s-au ostenit la ridicarea ei şi au trecut la Domnul. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească la care părintele paroh, pr. Zinveliu Vasile Petre i-a invitat să participe pe toți cei care au fost prezenți, precizează preotul Paul Gavriloaie, într-un comunicat.
Sfântul Nectarie s-a născut în 1846, în localitatea Silivria, în apropiere de Constantinopol şi a trecut la cele veşnice în noaptea zilei de 8 noiembrie 1920, fiind înmormântat în ctitoria sa din insula Eghina, Mănăstirea Sfânta Treime. Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Nectarie în ziua de 9 noiembrie.
Printre nenumaratele daruri primite de la Dumnezeu, Sfântul Nectarie a fost preaslăvit şi cu darul de a face minuni încă din timpul vieţii, motiv pentru care a fost numit „Taumaturgul”, adică „Vindecătorul”.
Într-o vară, fiind mare secetă în insula Eghina, înaltul ierarh a început să înalţe rugăciuni, iar ploaia nu a întârziat să apară din belşug, roadele făcându-şi din nou apariţia în zonă. Văzând acest lucru, toţi locuitorii insulei au început să-l cinstească în inimile lor pe Sfântul Nectarie, ca pe un vas ales al Duhului Sfânt, căutându-l pentru fiecare nevoie a lor.
O altă minune cunoscută a Sfântului Nectarie (în urma căreia a rămas cunoscut printre credincioşi drept vindecător de cancer) s-a petrecut într-o casă din satul Digheliotica Egiou, aflat lângă Marea Egee, unde trăia Gheorghia Apostolopoulos, barbatul ei, Kostas, şi cei patru copii ai lor. În casa lor, la loc de cinste se afla icoana Sfântului Nectarie din Eghina, iar copiii au fost crescuţi cu multă dragoste şi smerenie faţă de Dumnezeu.
Pe neaşteptate, o tumoare canceroasă a zdrobit inima femeii, care nu mai putea să aibă grijă de soţul şi de copiii ei. Doctorul din localitate i-a confirmat boala şi a trimis-o la un spital renumit din Atena, unde diagnosticul a fost acelaşi – cancer. După mai multe operaţii, doctorii au renunţat, spunându-i că nu are şanse de vindecare, drept pentru care e mai bine să meargă acasă şi să se pregătească de moarte.
Zăcând în pat, femeia şi-a îndemnat copiii să se roage neîncetat, până când, într-o noapte de noiembrie, femeia a deschis ochii şi a spus: „L-am văzut! L-am văzut pe Sfântul Nectarie, care mi-a spus că m-am făcut bine!” În acelaşi moment, unul dintre copii a spus „Şi eu l-am văzut, mamă, pe Sfântul din icoană!” A doua zi, când femeia a mers la spital, doctorii nu au mai putut găsi nici o urmă de cancer.