Se vorbește în toată țara despre investițiile din ultimul timp de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Venirea lui Gabriel Lazany la conducerea instituției a adus un suflu nou, însă ce se întâmplă în sălile de operație întrece orice imaginație. Medicii Andrei Farcaș și Ionuț Souca au făcut minuni pentru doi pacienți.
M-am întâlnit cu dr. Andrei Farcaș și dr. Ionuț Souca înainte cu câteva minute să intre în sala de operație. În câteva minute au povestit despre două operații extraordinare ca despre un puzzle pentru copii - atât de simplu suna din partea lor.
De fapt, cele două operații au schimbat viețile a doi oameni.
Operație de reconstrucție a bolții craniene
În urmă cu câteva luni, la spitalul din Bistrița a ajuns un bărbat de 34 de ani în stare extrem de gravă. Acesta a suferit un accident forestier, un copac lovindu-l în cap, el fiind în comă. Lovitura a fost extrem de puternică, el având o plagă deschisă prin care i se vedea efectiv creierul. Acum, este sănătos și cu craniul întreg.
„Este vorba despre un pacient comatos, care prezenta un traumatism cranio-cerebral sever cu eschile osoase la nivelul masei cerebrale și plagă cranio-cerebrală. Am practicat eschilectomie, am făcut hemostaze la nivelul creierului și am «decupat» o parte din bolta craniană, astfel încât edemul cerebral posttraumatic să nu lezeze creierul neafectat, prin compresiune (să aibă spațiu de extensie extracranian subgaleal). La șase luni după operație i-am reconstruit bolta craniană (cranioplastie) folosind o meșă de titan cu ciment peste”, a explicat medicul neurochirurg Andrei Farcaș pentru Bistrițeanul.ro.
Operația spectaculoasă despre care vorbește cu atât de multă modestie a avut loc chiar marți și i-a redat unui bărbat tânăr viața normală pe care o avea înaintea accidentului. Partea stângă a creierului i-a fost afectată, astfel că vorbirea sa a avut de suferit, la fel ca mâna dreapta, pe care nu o mai putea mișca. Kinetoterapia și logopedia au ajutat extrem de mult, astfel că starea acestuia este din ce în ce mai bună.
Întreaga operație a depins de măiestria chirurgului, reconstrucția craniană făcându-se cu ajutorul unei foi metalice (titan) întinse care a trebuit să fie construită, neexistând un dispozitiv special pentru asta. Spiritul artistic al medicului este indispensabil în astfel de momente, el lucrând la limita dintre scalp și creier, nefiind permisă intruziunea în niciuna dintre acestea.
A fost operată de cancer de colon, cu semne minime pe piele
În aceeași zi de marți în care unui pacient i-a fost reconstruit craniul, într-o altă sală de operație se afla o femeie de 70 de ani diagnosticată cu cancer hemoragic de colon ascendent. S-a practicat hemicolectomie dreapta prin abord laparoscopic. Maestrul în acest caz a fost tânărul medic Ionuț Souca.
«Am efectuat operația fără tăieturi la nivel abdominal, doar niște mici breșe unde se introduc instrumentele speciale de laparoscopie. E o operație care, de obicei, se face pe incizie foarte mare. Printre avantaje se numără spitalizarea mult mai redusă, mai puțină durere și recuperare post-operatorie rapidă și reintegrare socio-profesională într-un timp scurt. Se respectă principiile oncologice. Din punct de vedere al felului în care scoți întreaga tumoră plus tot teritoriul limfatic de drenaj al tumorii respective e respectată chirurgia clasică. Nu facem rabat la chirurgia oncologică și avem aceleași rezultate, dar printr-un abord minim invaziv și beneficii mult mai mari pentru pacienți”, a povestit pentru Bistrițeanul.ro dr. Ionuț Souca.
Această operație este una meticuloasă și s-a făcut în premieră la Bistrița, puțini chirurgi optând pentru acest mod de lucru.
Ambii medici vorbesc cu modestie despre minunile pe care le fac în fiecare zi. Întrebați cât de dificile sunt asemenea intervenții, ei răspund că nu asta contează, ci cum e percepută operația de pacient, recuperarea acestuia și beneficiile pe care poate să i le aducă.
„Tot timpul lucrăm în beneficiul pacientului”, pare să fie principiul după care se ghidează cei doi și vorbesc într-un mod extrem de simplu despre operațiile-minune pe care le fac zilnic, redând astfel sănătatea unor oameni care, de cele mai multe ori, ajung la ei lipsiți de speranță.