50 de tineri şi responsabili de grup uniți de pasiunea pentru natură au dat startul unui inedit proiect, într-un frumos cadru natural, la pensiunea Tisy din Chiuza. Ei vor învăţa cum se prelucrează lâna şi cânepa, cum se obţin lactatele, cum se prelucrează mierea şi ceara sau cum se împletesc coşurile din pănuşe de porumb.
În perioada 22-30 august se desfăşoară în localitatea Chiuza, la Pensiunea Chiuza-Tisy, un schimb internaţional de tineri în cadrul proiectului intitulat „Tineri antreprenori de mediu în parcuri naţionale şi naturale europene”.
Proiectul se bucură de o finanţare prin Programul ERASMUS+ şi este implementat de Asociaţia ECO RODNA în parteneriat cu Verein der Freunde des Naturparks Eichsfeld-Hainich-Werratal und des Nationalparks Hainich e.V. (VDF) din Germania şi Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei.
Programul include o serie de ateliere practice de utilizare a resurselor naturale (prelucrarea lânii şi a cânepii, obţinerea lactatelor, prelucrarea mierii şi a cerii, împletirea coşurilor din pănuşe de porumb, obţinerea cărbunelui din lemn, obţinerea sucurilor din fructe de pădure etc.) şi au rolul de a stimula spiritul antreprenorial al tinerilor din jurul a două parcuri naţionale şi naturale din România şi Germania (Hainich, Munţii Rodnei).
Biolog dr. Claudiu Iuşan, Asociaţia ECO RODNA
Foto: Gabriela Onul