Succes total pentru macheta satului celtic construită de 12 elevi de la Clubul de arheologie condus de profesorul Liviu Conea de la Şcoala Gimnazială „Grigore Silaşi” din Beclean. Casa războinicului, a bucătarului sau a druidului, grânarul, fântâna şi toate celelalte elemente ale satului au fost admirate la Muzeul Astra din Sibiu.
Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud a participat zilele trecute la cea de-a VII-a ediție a Sesiunii de comunicări Marketingul şi educaţia în muzee desfășurată la Muzeul ASTRA în Sibiu – prezentând proiectul educațional Recreând lumea celtică. Realizarea machetei unei aşezări celtice.
Proiectul, derulat sub tutela Asociaţiei Celtic Transilvania, în colaborare cu Muzeul Judeţean Bistrița-Năsăud s-a desfășurat astă-vară, la Şcoala Gimnazială „Grigore Silași”, Beclean.
Principalul scop al întâlnirii de la Sibiu a fost să realizeze un util schimb de experienţă între specialiştii din muzeele româneşti implicaţi în activităţi educaţionale sau de marketing. La conferințele ASTREI au participat muzee și instituții care derulează proiecte educaționale și activități de marketing specifice domeniului muzeal.
Proiectul prezentat de specialiştii bistriţeni s-a bucurat de aprecierea unanimă a colegilor de la celelalte muzee participante dat fiind ineditul acestuia: îmbinarea între cercetarea arheologică și educația muzeală. Macheta satului celtic a reușit astfel să ajungă dincolo de granițele județului şi să demonstreze reușita colaborării între asociație-muzeu-școală.
Este a patra participare a Muzeului Bistrița la aceste conferințe, anul acesta instituţia fiind reprezentată de cercetătorul Radu Zăgreanu și muzeograful Elena Pleniceanu.
Proiectul este unul dintre cele mai interesante realizate în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Școala Gimnazială „Grigore Silași” Beclean la Clubul de arheologie condus de profesorul Liviu Conea.
Timp de aproape două luni Andreea Cristina Gentimir, Diana Cozac, Katia Diugan, Anda Victoria Falub, Maria Plaian, Irina Horduan, Bal Cristian Alexandru, Adi Tiniș, Narcisa Bucșa, Gabriela Silaș, Daniel Silaș, Stelică Toti, Mihai Antal, Alida Valea, Robert Orban şi Roberta Ioana Albulescu au încercat să aducă în atenţia publicului beclenar o nouă activitate a Clubului de arheologie din cadrul Şcolii Gimnaziale „Grigore Silași” condus de profesorul Liviu Conea, sub tutela Asociaţiei Celtic Transilvania.
Totul a început cu un workshop susținut de cercetătorul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, arheologul Radu Zăgreanu, care a prezentat copiilor informaţii privind epoca istorică respectivă, după care elevii au început construirea unei machete reprezentând un sat celtic de dimensiuni aproximative de 150 cm x 150 cm, ei reuşind să reconstituie în incinta satului mai multe aspecte: casa războinicului, casa fierarului, casa olarului, casa bucătarului și casa druidului (casa religioasă), iar pe lângă acestea și grânarul, fântâna, locuitori, animale, oale ceramice şi o căruță.
În afara satului, copiii au ilustrat un munte de sare, un tumul, cimitirul și zona templului, apa din apropiere, podețe și multe altele.
Pentru realizarea acestei machete, au fost necesare 10 întâlniri de lucru cu cei 12 elevi participanți. Metoda a dat roade și prin interdisciplinaritatea ei, modul de învățare fiind și unul practic, iar interesul copiilor fiind unul mult mai crescut: elevii au aflat astfel pe viu cum era compusă viața satului, felul în care trăiau și cum era organizată comunitatea satului.
Echipa de proiect a fost compusă din Caius Cârcu (coordonator de proiect), Alina Eva Diugan (responsabil financiar), Liviu Conea (responsabil grup țintă), Narcis Mureşan (expert monitorizare și promovare), Radu Zăgreanu (consultant șiințific) şi Elena Pleniceanu (asistent designer, muzeograf).
Proiectul a fost finanțat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, în cadrul proiectelor culturale nerambursabile alocate de la bugetul județului Bistrița-Năsăud pentru activități nonprofit de interes județean pentru anul 2016. Acesta a fost realizat în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Școala Gimnazială „Grigore Silași” Beclean.