Singura instituție cu profil muzical din Bistrița, cu absolvenți recunoscuți pe plan național și mondial – a celebrat azi, într-o emoționantă întâlnire la Biblioteca Județeană, primii 20 de ani de învățământ liceal dedicat muzicii. „Am foarte multă încredere și în elevii de acum, sunt cuminți, bine educați și foarte talentați, să știți...!”
„Sărbătorim 49 de ani de când există Școala de muzică în Bistrița, și 20 de ani de învățământ liceal de muzică. În 1997 s-au înființat primele clase de liceu la „Tudor Jarda” iar cu acest prilej, într-un mod absolut fericit, am reușit să punem în practică o idee a domnului Richard Zaig, fost director adjunct al școlii, și să lansăm o carte a școlii încercând să trecem în revistă toate generațiile din 1997 până în prezent – cu fotografii, nume ale elevilor și profesorilor care au predat la clasele respective. Cartea cuprinde și un istoric al școlii, detalii despre momentul în care a fost inființată, care au fost directorii care au condus și influențat destinul ei. Ne dorim ca această carte să crească, în fiecare an, să-i adăugăm informații până când va ajunge groasă precum un dicționar explicativ...”, ne-a mărturisit, emoționată, Raluca Mărgineanu - directoarea Liceului „Tudor Jarda”.
Cioran credea că „singurul argument pentru existența lui Dumnezeu” este Bach, în timp ce Platon era convins că orice stat, orice cetate își modifică legile de bază atunci când „modurile muzicii se schimbă”... Cert este că, grație limbajului universal, muzica a devenit indispensabilă și face parte din cele mai importante momente ale evoluției noastre spirituale – se precizează în volumul lansat astăzi la biblioteca Județeană „George Coșbuc”.
Cert este că Bistrița se poate considera un oraș privilegiat atâta vreme cât aici există Liceul de muzică „Tudor Jarda” – școala prin care au trecut cu succes Anita Hartig (soprană), Ștefan Pop (tenor), Ovidiu Purcel (tenor), Beniamin Pop (bariton), Oana Mureșan (soprană), Oana Matei, Anuța Motofelia, Lenuța Filipoi (canto popular), Dana Tolan (violonistă SUA), Ioana Galu (violonistă SUA), Alexandru Mușat (chitarist, în prezent student la faimoasa Julliard, SUA), Ionuț Bîca (pianist de jazz, conferențiar universitar la Universitatea Națională de Muzică București), Oana Bălan (profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”) și Ciprian Pop (compozitor și profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”)... La fel de promițător sună și numele celor care încă învață la „Tudor Jarda” și care vor cuceri, cu siguranță, marile scene ale lumii: Alexa Dragu (soprană, jazz), Cristian Copaciu (chitarist, jazz), Larisa Pop (canto popular), Andreea Spân (canto popular), Alexandra Iuga (soprană), Mihai Cristea (pianist), Alexandra Zbînca (soprană), Aurelian Filip (bariton), Iasmina Palage (flaut) sau Alexandru Grecu (chitară)...
„Am constatat că nu știu nimic sau aproape nimic despre școlile prin care am trecut... Și atunci m-am simțit obligat să scriu puțin despre Școala de muzică, să știe lumea ce se întâmplă, ce personalități au muncit aici, care sunt valorile cu care ne mândrim acum... Eu am venit practic de la Generală 1, am fost director adjunct în 2005 și 2006, pe când directoare era doamna Viorica Cira și încă de atunci visez la acest volum...”, ne-a mărturisit profesorul Richard Zaig, adăugând că are mare încredere în tinerii care învață aici. „70% dintre profesorii de instrumente sunt foștii noștri elevi, ceea ce spune multe. Am foarte multă încredere și în elevii de acum, sunt cuminți, bine educați și foarte talentați, să știți...!”
Mâine la ora 18.00, la Centrul Cultural Dacia, va avea loc și un concert omagial: „Aici vor cânta cei mai titrați copii ai noștri, și nu este o întâmplare faptul că suntem prezenți aici și profesorii de demult ai liceului, și absolvenții generațiilor mai vechi și invitați speciali... Avem parte de o generație foarte bună de instrumentiști, anul trecut am obținut 13 premii naționale la olimpiade, cu tot cu profilul Pedagogic – pentru că în acest an celebrăm, totodată și prima generație de dăscălițe formate la „Tudor Jarda”. Sunt trei evenimente foarte importante pe care le plasăm sub cupola Centenarului...”, a mai spus Raluca Mărgineanu.