“A fost un performance de excepţie, realizat şi “pus în scenă” de artistul Theo Pelmuş focalizat în jurul ideii de Pietá şi de consumatorism al dimensiunii spaţiului contemporan pe care îl traversăm cu toţii. Actul artistic s-a desfăşurat în cadrul Simpozionului internaţional de artă contemporană ARTFOREST 2015" a explicat Max Dumitraş.
Un inedit şi fascinant performance s-a desfăşurat vineri seara, la Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, în cadrul ediţiei XXVI a Simpozionului internaţional de artă contemporană ARTFOREST 2015 organizat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Muzeul de Artă Comparată Sîngeorz Băi şi Fundaţia de Artă Contemporană "Maxim".
Demersul a fost realizat şi prezentat publicului de artistul de origine română din Canada – Theo Pelmuş, susţinut de Winnipeg Arts Council, Canada Council for the Arts şi Conseil des arts du Canada şi a atras atenţia asupra consumatorismului galopant care caracterizează lumea contemporană pe care o traversăm, folosindu-se de proiecţii video spectaculoase şi muzică contemporană în care corpul artistului s-a integrat perfect – după cum a explicat sculptorul Maxim Dumitraş pentru Bistriţeanul.ro.
Anul acesta simpozionul internaţional conţine trei secţiuni dintre care prima s-a încheiat deja, fiind dedicată sculpturii în andezit iar a doua – axată pe performance, landart şi ceramică – este în plină desfăşurare, la Sîngeorz-Băi, fiind realizată în parteneriat cu Ministerul Culturii.
Artiştii invitaţi în aceste zile la Muzeul de Artă Comparată sunt Vlad Ciobanu, Georgiana Cozma, Emil Cassian Dumitraş, Nicolae Moldovan, Theo Pelmuş şi Elisabeth Ochsenfeld (Germania) – care va susţine următorul performance săptămâna viitoare.
“În paralel, se lucrează intens la lucrările de ceramică. În acest an vem să repunem ceramica de Bistriţa-Năsăud în valoare şi să refacem tehnica specială a ceramicii. Am construit un cuptor mare, special pentru lucrările din gresie de mari dimensiuni care urmează să fie arse în septembrie…” a mai povestit Maxim Dumitraş.
Foto: Maxim Dumitras