„Să mori rănit din dragoste de Telciu...”, a comentat unul dintre bistriţenii prezenţi zilele trecute în comuna transformată în centru intelectual al periferiei estice, parafrazând un celebru film românesc din 84. Proiecţii de filme, cursuri, poveşti, conferinţe, ateliere de teatru sau film documentar, întâlniri de gradul III şi câte şi mai câte..
Au fost câteva zile incredibile la Telciu, unde s-au desfăşurat nu mai puţin de 14 cursuri, 4 ateliere (teatru, film documentar și desen narativ + modelaj în lut) pentru copiii și tinerii din Telciu și din localitățile învecinate, două spectacole de teatru extraordinare, 5 seri de proiecții de film, lansări de cărți și reviste, dezbateri și excursii.
Organizator a fost Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale, iar fotografiile postate în mediul virtual demonstrează faptul că cei implicaţi în evenimente s-au simţit minunat şi că efectul scontat a fost atins.
„O cameră, câteva trucuri şi multă voie bună la atelierul lui Vlad Petri despre introducerea în filmul documentar”, scriu organizatorii despre atelierul susţinut de Vlad Petri.
Şi profesorul universitar Cornel Ban a fost invitat să susţină o conferinţă la Telciu, remarcând faptul că localitatea a devenit un adevărat „centru intelectual al periferiei estice în acest mijloc de august. Prelegerea mea despre sisteme financiare alternative, dacă vremea ne ajută, se va ţine lângă ceaunul cu miel în tarhon şi cimbru, pregătit live sub ceva nuc cu frunze de un verde gras. Notă: Spre deosebire de conferinţele academice americane unde copiii sunt închişi în camera de hotel, ca într-un film din 1951, aici ei sunt parte din eveniment, cu o groază de chestii pentru ei...”, scria zilele trecute Cornel Ban.
Lume foarte multă şi la cele două spectacole de teatru derulate în cadrul Şcolii de Vară din Telciu: Provizoriu şi ’90.
„Am asistat la un superb spectacol de teatru ("90") în regia lui David Schwartz”, nota şi poetul Gelu Vlaşin, care a derulat în paralel o tabără de creaţie literară tot la Telciu, referindu-se la spectacolul realizat de David Schwartz – unul dintre cei mai renumiți și respectați regizori de pe scena independentă din România, după îl prezintă cei de la Scena 9, revista care a şi publicat un interviu cu creatorul spectacolelor de teatru social, setat să facă propagandă prin arta lui – regizorul de 31 de ani care îmblânzește, prin emoția unor monologuri ce redau povești personale, aspecte sociale și istorice complexe, puțin discutate public.
Despre spectacolul prezentat anul trecut la Telciu de David Schwartz puteţi să recitiţi impresii AICI şi AICI.
Tot săptămâna trecută, la Izvorul lui Boncea, a fost inaugurat „Ghidul Imaginar al Telciului” – croit de copiii din sat sub îndrumarea lui Claudiu Lorand Maxim și Silvana Râpeanu care au susţinut aici un atelier de teatru dedicat elevilor din comună și din localitățile învecinate, descoperind ce fel de povești se suprapun peste geografia locală, care sunt zonele încărcate de semnificație pentru copii și în ce fel peisajul local le poate servi la a cartografia harta emoțiilor, miturilor, misterelor și istoriilor trăite sau închipuite.
Un alt atelier dedicat copiilor și adolescenților din Telciu și din localitățile vecine a fost susţinut de Maria Brudașcă & Tiberiu Bleoancă – Atelier de desen narativ și inițiere în arta modelajului în lut în timp ce alţi copii, alături de Lucia Mărneanu au pictat peretele liceului ca să îşi dea în petec talentele, în timp ce atelierul de teatru "Trei zile de poveste la Telciu" a fos susţinut de Gianina Cărbunariu...
Finanțatori au fost Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), Primăria și Consiliul Local ale comunei Telciu iar parteneri ai evenimentului – Institutul de Sociologie al Universității Albert-Ludwigs din Freiburg, Germania; Liceul Tehnologic Telciu; Cinemobilul; Reciproca; Reactor de creație și experiment; Macaz. Teatru-Bar-Coop; Cooperativa Gusti.
Foto @ Telciu Summer School, Gelu Vlasin, Valer Simion Cosma