Sport, mişcare, adrenalină şi oameni fericiţi. Cam aşa ar putea fi descrisă ziua de ieri pentru bistriţenii care au spart „gheaţa” petrecând o duminică de vis pe râul Bistriţa Ardeleană, făcând rafting alături de prieteni dragi. „Începi să vezi râurile cu alţi ochi. Să înţelegi ce înseamnă să te dai cu barca pe un râu jegos şi plin de mizerii…"
„Începi să vezi râurile cu alţi ochi, după ce te îndrăgosteşti de sporturile nautice. Ar fi chiar educativ să se adopte şi în şcoli practicarea raftingului sau a caiacului…”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro Doru Munteanu, managerul Centrului de vacanţe active „Căliman Club Colibiţa”.
Copiii ar deveni sensibili şi ar înţelege de mici ce înseamnă să te dai cu barca pe un râu jegos şi plin de mizerii şi, îndrăgostindu-se de vreun sport nautic – poate ar înţelege cât de important este să nu transformăm un râu într-o găleată de gunoi – a mai spus Doru Munteanu care a participat duminică, la o aplicaţie pentru studenţi organizată de profesorii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport de la Babeş Bolyai (Extensia Bistriţa), alături de alţi voluntari, salvamontişti şi iubitori de natură.
„De obicei participă în jur de 50 de persoane, dar duminică au fost cam 20: fiind prima aplicaţie outdoor în acest an, unii s-au temut că vremea nu va fi tocmai prielnică...", a explicat şi profesorul universitar Horea Ştefănescu pentru Bistriţeanul.ro.
„Deşi în anii trecuţi turiştii au preferat mai degrabă raftingul, mai nou avem rezervări pentru caiac. Se pare că lumea vrea să experimenteze şi altceva”, a mai povestit Doru Munteanu, adăugând că există deja 5 grupuri de turişti care vor sosi în zilele următoare pentru a petrece în natură câteva ore pe râurile din Bistriţa-Năsăud.
„Este momentul cel mai prielnic, primăvara, când se topesc zăpezile iar Bistriţa-Năsăud are, slavă Domnului, râuri pentru practicare raftingului la orice grad de dificultate – cum ar fi râurile Rebra, Cormaia sau Anieş, dar şi râuri cu un grad mai scăzut de dificultate – mai potrivite pentru familiile cu copii, de pildă, aşa cum este Bistriţa Aurie”, a mai explicat Radu Munteanu.
Nu este necesar să ştii să înoţi pentru a practica raftingul – barca gonflabilă de 10 locuri este ghidată de un ghid specializat şi este suficient să-i asculţi instrucţiunile. Oricum – înaintea oricărei ieşiri cu barca se face un instructaj de aproximativ 30 de minute, iar cei care vor să participe la o astfel de plimbare primesc costum special şi vestă de salvare.
Amatorii unui asemenea gen de turism de aventură trebuie să mai ştie că la noi în judeţ se practică printre cele mai scăzute costuri: o tură de rafting costă 150 de lei (ca şi pe Râul Buzău), în timp ce în defileul Jiului preţul pentru un pachet de 3 zile şi 2 nopţi porneşte de la 210 euro /persoană.
Mai multe detalii despre rafting şi caiac la Colibiţa puteţi găsi chiar AICI.
Sursă foto Facebook