Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  45 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: S-a ajuns într-un punct decisiv. “Dacă nu îl salvăm acum, în curând nu vom mai avea ce să salvăm...”

06/09/2016 13:31:29 Ioana BRADEA  
Ce poate fi mai frumos când vezi că o zonă uitată şi abandonată prinde viaţă, animată de tineri entuziaşti şi dornici să aducă o schimbare pozitivă în comunităţile lor? Peste 150 de persoane s-au plimbat în acest weekend cu Mocăniţa, implicându-se într-un eveniment inedit şi încercând să salveze un monument unic:

Peste 150 de persoane s-au plimbat în acest weekend cu Mocăniţa, participând la un eveniment inedit şi sărbătorind Zilele Mocăniţei la Castelul Teleki din Comlod.

Am vrut să atragem atenţia asupra unui monument unic în judeţ, care se degradează de la o zi la alta. Dacă nu îl salvăm acum, în curând nu vom mai avea ce să salvăm... Dacă autorităţile nu acţionează urgent şi nu acceptă un preţ decent pentru a-l vinde, în curând nu vor avea ce să mai vândă. Sunt doritori să-l cumpere şi să investească în el ca obiectiv turistic, dar preţul li se pare exagerat”, a povestit pentru Bistriţeanul.ro Cristian Moldovan, unul dintre organizatorii evenimentului, alături de voluntarii de la Asociaţia Mocăniţa Transilvaniei.

Au fost câteva zile extraordinare, peste 150 de persoane s-au plimbat cu Mocăniţa, localnicii au fost extrem de primitori, interacţionând cu turiştii şi povestindu-le din legendele locului – a mai povestit Cristian Moldovan.

„Şi ce poate fi mai frumos când vezi că o zonă uitată şi abandonată prinde viaţă, animată de tineri entuziaşti şi dornici să aducă o schimbare pozitivă în comunităţile lor?”, au scris organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului - încercând astfel, să atragă atenţia asupra faptului că istoricul Castel Teleki din Comlod a ajuns într-un punct decisiv - acela de a exista sau a dispărea complet.  

„Un loc superb din zona rural-arhaică a Transilvaniei, cu o istorie fascinantă şi complicată în acelaşi timp, care dăinuieşte de peste 250 de ani, întreţinut în ultimii ani chiar şi de localnici prin chetă organizată la nivel local, riscă să se prăbuşească dacă autorităţile judeţene nu vor acţiona urgent şi nu vor oferi acestui proiect o şansă!”, mai scriu voluntarii de la Asociaţia Mocăniţa Transilvaniei, care mulţumesc Primăriei comunei Milaş pentru sprijinul logistic oferit în organizarea acestui eveniment.

Calea ferată cu ecartament îngust dintre Râciu (Mureş) şi Teaca (Bistriţa-Năsăud) - cunoscută drept Mocăniţa - este în momentul de faţă una din cele mai lungi linii ferate înguste funcţionale din România. Are o lungime de 34,6 kilometri şi străbate şapte localităţi: Râciu, Sânmartinu de Câmpie, Crăieşti, Milaş, Orosfaia, Comlod şi Teaca.

Dată în folosinţă între anii 1912-1914, calea ferată cu ecartament îngust Târgu Mureş - Band- Lechinţa a fost utilizată atât pentru transportul de marfă, cât şi pentru cel de călători.

În 1997, Căile Ferate Române sistează activitatea feroviară pe acest tronson, lăsând în voia sorţii cei aproape o sută de kilometri de linie ferată cu ecartament îngust. În anul 2012, administratorul unei companii mureşene preia în concesiune calea ferată Târgu Mureş-Band-Lechinţa, dar menţine în stare funcţională doar tronsonul Râciu-Teaca.

FOTO - Asociatia Mocăniţa Transilvaniei

5638 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro