Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  253 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Primiți Hâzii?!

05/01/2017 23:38:41 Raluca NECHITI  
Asta este întrebarea care răsună an de an, în noaptea de 5 ianuarie, pe uliţele din Chintelnic, sat care încă respectă cu sfințenie o tradiție veche de sute de ani. Spre bucuria localnicilor, de la an la an, numărul hâzilor și al celor care vin să îi vadă este din ce în ce mai mare...

Hâzii din Chintelnic au încheiat colindatul de sărbători!

În noaptea din Ajunul Bobotezei sătenii din satul Chintelnic, colindă uliţele costumaţi care de care mai înfiorător şi intră prin casele oamenilor pentru a vedea ce achiziții noi au făcut în anul care tocmai s-a încheiat.

Chiar dacă sătenii nu mai știu când a apărut acest obicei, etnologii spun că are cel puțin 500 de ani vechime. Localnicii povestesc că obiceiul este foarte vechi și că în trecut, când nu erau televizoare, era un spectacol pe care nimeni nu vroia să îl rateze.

An de an, sătenii din Chintelnic vin din toate colțurile țării acasă, pentru a păstra vie această tradiție, iar lor li se alătură din ce în ce mai mulți turiști care au auzit de hâzi și vor să vină să îi vadă „pe viu”.

În seara de 5 ianuarie, casele localnicilor din Chintelnic sunt pline de bucurie și de musafiri. Toate sunt deschise oaspeților veniți de departe să vadă hâzii, dar și hâzilor care profită de această sărbătoare pentru a vedea ce au mai cumpărat și ce investiții au mai făcut oamenii din sat.

De cum se lasă noaptea, cu mic cu mare, sătenii bat uliţele costumaţi şi intră prin casele oamenilor pentru a observa ce mai e nou și au mare grijă să nu fie recunoscuți.

Colindătorii întreabă „primiţi cu hâzii?”, iar gospodarii le deschid uşile larg, îi primesc în casele gătite de sărbătoare şi îi servesc cu prăjituri şi băutură.

Primii care ies la colindat sunt copiii, urmați de tinerii din sat, iar după ora 22:00 își fac apariția și adulții.

În general fetele se îmbracă cu haine de băiat, iar băieții cu haine de fete își pun măști hidoase pe cap pentru a nu fi recunoscuți.

Tinerii formează alaie de nuntă, iar bătrânii preferă costumele care întruchipează moartea care „umblă prin sat”...

Anul acesta dintr-un alai de nuntă nu a lipsit preotul venit să dea binecuvântarea unui tânăr cuplu care vroia să își unească destinele după ce mirele a evadat din închiosarea de la Gherla.

Tradiţia spune că în trecut tinerii și părinții acestora, mascaţi în hâzi veneau pe la casele fetelor de măritat pentru a vedea dacă sunt înstărite, pentru a-şi vedea socrii şi pentru a vedea dacă cea pe care o vor de nevastă este bogată, dar şi ordonată.

Pentru a nu fi recunoscuţi, hâzii îşi schimbă vocile, unii dintre ei interpretând chiar şi o scurtă scenetă amuzantă.

Drumul trece obligatoriu pe la casa preotului pe care hâzii vor să îl ajute să alunge spiritele rele din sat.

„Este un obicei străvechi, moștenit de demult, unic prin timpul care se desfășoară – în Ajunul Bobotezei. Există o dublă explicație pentru acest obicei. În primul rând, vizita acestor personaje mascate ne reamintește faptul că există într-adevăr spirite în afară de oameni, spirite necurate, deci diavolul este o realitate până la urma urmei. Și nu este întâmplătoare asocierea cu sărbătoarea mare a Bobotezei. Prin acea Aghiazmă Mare care se desăvârșește o dată pe an, se țin la depărtare spiritele necurate. O altă explicație e dată de arta spionajului care se știe din moși strămoși, când se spionau casele viitorilor gineri, nurori, cuscri, era un prilej de a vedea ce avere a strâns și dacă merită să îți dai fata sau băiatul după persoana care îi făcea curte”, explică preotul din Chintelnic, Grigore Linul.

Sărbătoarea Hâzilor încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, la Chintelnic fiind credința că hâzii alungă duhurile rele care ar fi rămas în sat.

5594 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro