Imediat după execuția soților Ceaușescu, în ziare apar titluri noi, senzaționale. Frontul Salvării Naționale transmite primele mesaje către populație prin intermediul edițiilor tipărite. La Bistrița, după Revoluție....
După Revoluție, la Bistrița au loc spectacole folclorice, cu artiști care azi au ajuns pe scena politică sau concertează la sărbătorile comunale, mai ales în campaniile electorale.
Monitorul Oficial – “ziarul” FSN-ului, cu cel mai mare TIRAJ
Monitorul Oficial a fost cel mai bun mijloc de propagandă și dezinformare folosit de noua putere, iar redacțiile vremii preluau pe prima pagină mesajele transmise de la București, cu titlu de LEGE:
“Trăim un moment istoric. Clanul Ceaușescu, care a dus țara la dezastru a fost eliminat de la putere. Cu toții știm și recunoaștem că victoria de care se bucură întreaga țară este rodul spiritului de sacrificiu al maselor populare de toate naționalitățile și în primul rând al admirabilului nostru tineteret , care ne-a restituit, cu prețul sângelui, sentimentul demnității naționale. Un merit deosebit îl au cei care ani de zile și-au pus în pericol și viața, protestând împotriva tiraniei.
Scopul Frontului Salvării Naționale este instaurarea democrației, libertății și demnității poporului român.”
(Monitorul Oficial nr. 1 din 22 decembrie 1989)
Capetele de acuzare a soților Ceaușescu au fost publicate de asemenea în Monitorul Oficial din 25 decembrie 1989:
1. Genocid: peste 60.000 de victime
2. Subminarea puterii de stat prin organizarea de acțiuni armate împotriva poporului și a puterii de stat
3. Infracțiunea de distrgere a bunurilor obștești, prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii în orașe etc.
4. Subminarea ecomomiei naționale
5. Încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste 1 miliard, depuse la bănci străine.
“Pentru aceste crime săvârșite împotriva poporului roman și a României, inculpații Nicolae Ceaușescu și Nicolae Elena au fost condamnați la moarte și confiscarea averii. Sentința a rămas definitivă și a fost executată”
Titluri ale publicațiilor post-decembriste:
Cotidianul local “Ecoul” devine “Ecoul NOU”, iar peste câteva zile se transformă în “Răsunetul”. Pe prima pagină abundă cuvinte ca: libertate, eroi, adevăr. În rest, ziariștii vremii folosesc același limbaj de lemn, format în comunism.
“De azi vom spune ADEVĂRUL”, “Comunicatul către țară al FSN-ului”, “Fapte de muncă dăruite patriei”, “Armata e cu noi”, “Să apărăm ca pe ochii din cap ceea ce am cucerit”, “Vocea luptei și dorul libertății au adus virtutea română renăscută”, “Sânge pentru demnitate”, “Sufletul românesc este viu, puternic și neînfrânt” , “Un dar minunat de Crăciun: LIBERTATEA”, “Un NU hotărât cozilor rușinoase la alimente”, “Crizanteme-n mitraliere”, “Pâine nouă, pâine liberă și îndestulătoare, pâinea solidarității noastre”, “De la producții aberante, incredibile, la producții reale, economice”, “Pădurile sînt o sfîntă avuție națională. Să le ocrotim”
La începutul anilor 90, presa “LIBERĂ” a dus o politică de non-combat, iar ziariștii locali s-au ferit să muște și au preferat o aliniere-n tendințe. Ziarele continuau să NU deranjeze puterea care se instala, treptat, cu aceeași garnitură ca-n comunism…
Citește și:
http://www.bistriteanul.ro/imagini-de-colectie-vezi-poze-cu-revolutia-de-la-bistrita-1387577852069.html