Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  19 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Premii pentru cele mai bune cărți apărute în anul 2017, la Bistrița

14/03/2018 10:26:39 Cristina MILEA  
„Este o mană cerească pentru cei care caută documente referitoare la perioada 1914-1934. Cele 260 de documente sunt în totalitate inedite, unele dintre ele nedatate, dar foarte interesante prin aria de investigație a autorilor”, a subliniat Icu Crăciun, referindu-se la volumul „Războiul din spatele tranșeelor” de Adrian Onofreiu și Cornelia Vlașin.

Sala de conferințe „Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” a găzduit luni, 12 martie, Gala Premiilor Societății Scriitorilor din Bistrița-Năsăud, în care au fost evidențiate cele mai bune cărți ale scriitorilor bistrițeni, apărute în cursul anului 2017.

Juriul a fost format din membrii Biroului Director al SSBN, în componența Andrei Moldovan (președinte), Menuț Maximinian (secretar), Virgil Rațiu, George Vasile Dâncu, Emil Dreptate și Icu Crăciun.

Premiul Andrei Mureșanu pentru poezie a fost acordat pentru volumul Poemele vidului, publicat la Editura Charmides în 2017, lui Alexandru Cristian Miloș - „un poet de cursă lungă, pe care multă lume îl asociază cu așa numita cosmopoezie, pe care el a promovat-o în repetate rânduri. Cu certitudine, această explorare poetică a altor spații i-a permis lui Alexandru Cristian Miloș să realizeze niște valori estetice care vor rămâne” - după cum a precizat Andrei Moldovan, în laudatio.

Volumul Orele aspre al poetei Andreea Hedeș, Editura Neuma 2017, a primit Premiul George Coșbuc, oferit de Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, și a beneficiat de un laudatio din partea criticului Vasile Vidican: „Un exercițiu de echilibru, de limpezire identitară este volumul Orele aspre”.

Premiul Gavril Scridon pentru critică, istorie literară, eseu a fost acordat volumelor Intelectuali îmbisericiți de Mircea Gelu Buta, Editura Fundației Anastasia, 2017. „Implicarea, munca pe care o desfășoară, ideile pe care le pune în operă în spațiul cultural au un impact, un rost constructiv. Mircea Gelu Buta este întotdeauna în ceea ce face argumentat, elocvent și tranșant”, a remarcat Olimpiu Nușfelean, în cuvântul de laudatio. Aceleași distincții a primit și volumul Războiul din spatele tranșeelor de Adrian Onofreiu și Cornelia Vlașin, publicat la Editura Argonaut, 2017. „Cartea aceasta este o mană cerească pentru cei care caută documente referitoare la perioada 1914 - 1934. Cele 260 de documente din carte sunt în totalitate inedite, unele dintre ele nedatate, dar foarte interesante prin aria de investigație a autorilor”, a subliniat Icu Crăciun, în laudatio.

Premiul Radu Petrescu, acordat în fiecare an de Societatea Scriitorilor din Bistrița-Năsăud unui scriitor care nu face parte din această societate, a fost acordat romanului Măcelăria Kennedy de Radu Țuculescu, Editura Polirom, 2017, care a beneficiat la premiere de un laudatio rostit de Zorin Diaconescu: „Radu Țuculescu poate fi un scriitor foarte pretențios, dar el are și un gust pentru romanul popular, pentru aventură și, oarecum ca și la Umberto Eco, cărțile lui pot fi citite și la acest nivel”.

În cursul Galei Premiilor SSBN a fost lansată cartea „Scriitori din Bistrița-Năsăud. Dicționar critic”, (Editura Școala Ardeleană, 2018), semnată de Andrei Moldovan, apariție editorială așteptată cu mult interes, despre care a vorbit Ioan Pintea, directorul BJBN, amfitrionul galei. „O carte foarte necesară, cu mențiunea că autorul ei ar fi putut fi mai puțin generos în ceea ce privește selecția făcută”, a spus Ioan Pintea.

Au mai fost lansate și cărțile „Crucea nopții. Versuri” (a lui Menuț Maximinian, publicată la Editura Școala Ardeleană, 2018), despre care a vorbit Andrei Moldovan, și Măcelăria Kenndey (a lui Radu Țuculescu, publicată la Editura Polirom, 2017), carte prezentată de Ioan Pintea și Zorin Diaconescu.

Prezent la eveniment, vicepreședintele CJ Bistrița-Năsăud prof. Vasile Puica i-a sugerat directorului Bibliotecii Județene „George Coșbuc” să găsească o modalitate de colaborare cu bibliotecile școlare, „pentru ca în acestea să existe un raft, două în care să fie expuse cărțile scriitorilor din Bistrița-Năsăud. La Telciu, eu am încercat acest lucru și cred că ar fi interesant și pentru celelalte școli”, a adăugat Vasile Puica.

Premiile acordate în cursul Galei Premiilor SSBN au fost finanțate de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud prin Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.

Foto @ www.bjbn.ro

1599 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro