Când anotimpurile îşi schimbă rolurile, grupele de pictură, mai ales, dar şi de creaţie literară de la Palatul Copiilor se pun pe creat simboluri de primăvară. Mărţişoare şi felicitări lucrate manual, semne de carte din fragmente de reviste literare (citite), toate şi-au făcut loc în expoziţia cu vânzare deschisă şi azi, între orele 16 şi 20!
Pe lângă scopul material, acela de a strânge bani pentru a cumpăra şasiuri, acţiunea are şi scop spiritual, care ţine strict de artă, creaţie, creativitate.
Potrivit doamnei profesoare Diana Morar, coordonatoarea proiectului, prin această expoziţie au dorit să arate şi că „există mărţişoare pur şi simplu artistice, în care nu se propun stereotipuri şi care sunt cu adevărat originale şi purtabile”.
Tot din interviul acordat de doamna profesoară, am aflat că a fost dificil să îi facă pe copii să renunţe la ideile preconcepute, care le-au fost insuflate ani de-a rândul, dar, în cele din urmă, a reuşit, fiecare lucrare reflectând sufletul autorului, concepţia sa despre primăvară, dincolo de tipicii hornari şi ghiocei.
„Ghioceii sunt undeva în natură şi îi vedem de departe”, a mai spus coordonatoarea.
Expoziţia a generat reacţii pozitive şi din partea părinţilor, surprinşi de lucrările copiilor lor, care au avut şansa de a-şi aprecia lucrările şi-ntr-un plan spiritual.
Acţiunea face parte dintr-un proiect mai amplu, „Artă contra kitsh”, autorii fiind copii între 5 şi 18 ani.
Vă invităm să faceţi o vizită Palatului şi să înlocuiţi darurile cumpărate la colţ de stradă, produse în serie, cu unele realizate manual, originale şi cu preţuri accesibile: 1 leu pentru mărţişor/ semn de carte şi 1,5 lei pentru felicitări. Să dăm împreună o şansă de afirmare artei şi creativităţii!
Alexandra Andrecuţ, clasa a XI-a,
Jurnalism Palatul Copiilor Bistriţa