Tarte cu marţipan, cu mere sau cremă de vanilie alături de alte delicatese franţuzeşti şi un pahar de cidru servit în compania unor prieteni dragi au transformat seara de ieri, la Casa Cărţii „Nicolae Steinhardt”, într-o seară magică. Faimoasa „Galette des rois” a ajuns şi pe meleagurile noastre:
Prieteni învăluiţi într-o atmosferă caldă şi primitoare au celebrat ieri seară – la ceainăria din Casa Cărţii Nicolae Steinhardt – una dintre cele mai savuroase sărbători franţuzeşti ale lunii ianuarie – Galette des rois (Plăcinta regilor).
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia pentru resurse Francofone Active (ARFA) care şi-a delectat în ultima vreme admiratorii cu o serie de evenimente culinare extraordinare.
Ieri seară, membrii ARFA au readus la Bistriţa un strop din magia unei tradiţii care se practică în Franţa, Quebec, Elveţia, Luxemburg, Belgia şi Liban cu ocazia Bobotezei, sărbătoare creştină care aminteşte vizita făcută de regii magi pruncului Isus pe 6 ianuarie.
În sudul Franţei se serveşte un fel de cozonac cu fructe confiate, dar sortimentele sunt diversificate, în funcţie de regiune. Reţeta originală conţine făină de migdale şi pastă de marţipan care în România se găsesc mai rar – a explicat Michel Vinay invitaţilor prezenţi, printre care s-a numărat şi deputatul Cristina Iurişniţi, care a venit însoţită de consilierul său, Alex Vintilă.
Printre invitaţi au fost şi trei studente din Franţa care fac un stagiu de practică pedagogică la şcolile din judeţ, într-un parteneriat gestionat de Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud, şi care au interacţionat cu invitaţii, explicându-le detalii şi manifestări ale acestei sărbători în Franţa.
Sărbătoarea Plăcintei regilor magi îşi are originea în antichitatea romană unde, cu ocazia Saturnaliilor, romanii desemnau un sclav drept rege pentru o zi. Odinioară, conform tradiţiei, plăcinta trebuia împărţită în tot atâtea părţi câți invitaţi luau parte la sărbătoare, plus o parte numită partea lui Dumnezeu – partea Fecioarei Maria sau partea săracului, care se oferea primului sărac intrat în casă.
În plăcintă se ascundea un bob de fasole (numit la fève), iar persoana care o găsea devenea regele sau regina zilei, purta o coroană şi avea dreptul să-şi aleagă şi un partener – un rege sau o regină, după caz. Tradiţia bobului îşi are originea într-un străvechi obicei al grecilor antici care o foloseau ca să-şi alegă magistraţii. Romanii o foloseau pentru a-l desemna pe Domnul Saturnaliilor, iar biserica creştină a înlocuit bobul de fasole cu o figurină reprezentându-l pe copilul Iisus, îndelung căutat de regii magi.
În prezent, din motive comerciale, La Galette des Rois se sărbătoreşte pe tot parcursul lunii ianuarie – au explicat reprezentanţii ARFA Bistriţa care au pregătit pentru ieri seară o mulţime de bunătăţi de care copiii prezenţi s-au bucurat din plin.
„Am pregătit un sortiment de tartă cu felii de mere, plăcintă cu ciocolată, nucă şi mere, a mai fost un fel de prăjitură din regiunea lui Michel Vinay, Franche-Comté ” cu aluat de brioşe şi cremă de vanilie, dar invitaţii au fost serviţi şi cu prăjiturele sèches, în română ar fi un fel de «uscăţele». Am copt, de asemenea, tartă cu aluat de ecler şi o tartă specială cu marţipan, cea care este nelipsită din meniul acestei sărbători...”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro Maria Vinay, sufletul şi motorul acestor evenimente culinare deosebite, alături de artistul Michel Vinay.