Astăzi, nevăzătorii din Bistrița au putut vedea pentru prima dată în oraș o expoziție de pictură tactilă. Tablourile renumitului pictor bistrițean de origine săsească Norbert Thomae au prins forme, fiind realizate de sculptorul Mircea Mocanu din lut.
Muzeul din Bistrița este printre puținele din țară care a oferit posibilitatea nevăzătorilor să admire arta. Asta pentru că a realizat o expoziție dedicată lor, în cadrul căreia, 10 dintre tablourile renumitului pictor bistrițean de origine săsească Norbert Thomae au fost refăcute de un sculptor, astfel încât și cei care nu văd să poată să-i simtă talentul.
Acesta este încă un pas pe care îl face Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, care a tradus mai multe documente și informații în limbaj braille, astfel încât să aibă acces și nevăzătorii.
„Suntem printre primele muzee din Transilvania care a început să traducă texte în braille, iar astăzi avem aici un alt proiect inedit, care vine în sprijinul nevăzătorilor”, a declarat în cadrul vernisajului de astăzi directorul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Alexandru Gavrilaș.
Planșele bidimensionale, care au fost așezate chiar sub tablourile pe care le-au reprodus sunt din lut, fiind adăugate și alte materiale care să transmită celor care le pipăie o parte din viziunea artistului.
Astfel, este reprodus un portret al pictorului, care are ochelari din metal, este reprodus un peisaj din Bistrița, în care norii sunt din vată, dar și portretul unei tinere cu o pălărie, care are bucăți din pânză.
„Noi nevăzătorii avem și noi nevoie de anumite lucruri. Să putem să ne dăm seama de anumite tablouri, de anumite lucruri, pe care noi nu le vedem. Am studiat cu atenție aceste lucrări. Vreau să felicit din tot sufletul pentru efortul făcut, făcând aceste lucrări care sunt aproape identice cu tabloul de pe perete. Am pus mâna pentru prima dată pe așa ceva și mi-am dat seama din prima ce reprezintă. Fiind în premieră la Bistrița acest tip de lucrări, nevăzătorii se vor obișnui cu arta tactilă. Sunt niște lucruri care ne îmbogățesc imaginația și cultura”, a declarat Iacob Pop, președintele asociației nevăzătorilor din Bistrița.