Bucurie mare astăzi la Sîngeorz-Băi! A fost inaugurat Centrul Misionar pentru Tineret "Preot profesor Ioan Bunea", iar evenimentul i-a adus în oraşul staţiune pe mai marii Bisericii Ortodoxe, zeci de preoţi, oficialităţi dar şi sângeorzeni dornici să se bucure de moment.
"Este o zi istorică" - a spus părintele Tudor Mudure, coordonatorul proiectului. Lucrările la Centrul Misionar pentru Tineret au fost făcute de firma Dimex şi au început în anul 2012, în luna noiembrie. După aproape trei ani de muncă, investiţia, care se ridică la circa 3 milioane de lei a fost finalizată, iar cei care s-au ocupat de proiect sunt mândri că la Sîngeorz-Băi este cel mai modern centru din ţară.
La inagurarea de astăzi a fost prezent Înalt Prea Sfinţitul Andrei Andreicuţ, Prea Sfinţitul Petroniu - Episcopul Sălajului şi Prea Sfinţitul Iustin Sigheteanul - Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Aceştia au fost întâmpinaţi la Sîngeorz de tineri îmbrăcaţi în straie populare care i-au servit cu pâine şi sare.
Imediat după a fost tăiată panglica Centrului Misionar, mai marii Bisericii au săvârşit slujba de sfinţire.
La eveniment au participat peste 50 de preoţi, dar şi prefectul Ioan Ţintean, preşedintele CJ BN, Radu Moldovan, vicepreşedintele CJ BN, Alexandru Pugna, primarul oraşului Sîngeorz Băi, Roland Venig, deputaţii Stelian Dolha şi Daniel Suciu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Mircea Gelu Buta şi mai mulţi primari din judeţ.
Nu puţini au fost şi curioşii dornici să se bucure de un asemenea moment, chiar dacă temperaturile au fost foarte ridicate.
Centrul Misionar pentru Tineret "Preot profesor Ioan Bunea" are în componenţă două corpuri unite printr-o pasarelă la al doilea nivel. Parterul ansamblului este compartimentat astfel: corpul A - zona de primire, bucătarie cu spaţiile anexe, depozite, sală de mese, grupuri sanitare şi circulaţii verticale, iar corpul B – sală multifuncţională cu foaier, birou şi spaţii anexe, biblioteca dotată cu 4.000 de cărţi şi aparatură modernă (laptop, videoproiector, multifuncţională, sistem audio, etc). Mansardele sunt constituite exclusiv din locuri de cazare, camerele cu grupuri sanitare proprii, 2-4 persoane/cameră, însumând un total de 70 de locuri de cazare.
Acest centru a fost contruit pentru a fi organizate şi susţinute tabere şi activităţi cu şi pentru tineri. Există însă posibilitatea ca şi ONG-urile şi asociaţiile să organizeze tabere acolo.
Fiecare tabără începe lunea şi se încheie sâmbăta şi este organizată de grupe de vârstă: 8-13 ani, 13-18 ani şi peste 18 ani. Costul pentru o astfel de tabără este de 300 de lei, în aceşti bani fiind incluse cazarea, masa, transportul şi activităţile organizate în timpul taberei.
Este bine de ştiut că toate actvităţile sunt organizate şi susţinute de voluntari. Centrul are bucătărese care pregătesc masa dar şi o asistentă în caz de nevoie.