An de an, înainte de Mărțișor, pietonalul este împânzit de celofane, cutii, mașini și tarabe pe care se află aceleași mărțișoare, ieftine și de duzină, produse pe care le găsești oricum în orice magazin de „accesibilități”. Problema e că meșteșugarii „Produs în Bistrița Năsăud” nu au voie pe Pietonal, fiind nevoiți să stea, de multe ori, în noroi.
O imagine dezolantă se desfășoară înaintea ochilor oricărui trecător pe Pietonalul Liviu Rebreanu. Și asta nu din cauza vremii mohorâte, cât a noilor „chiriași temporari”.
Pe post de „vestitori ai primăverii”, vânzătorii de mărțișoare sunt prezenți în fiecare an în zona centrală a burgului European. Problema e că produsele sunt veșnic aceleași, Kitschuri fabricate la duzină, de multe ori neputând să îți dai seama ce vrea să reprezinte „chestia” aia din cutia albă sau pungulița transparentă. Mărțișoarele care arată cât de cât mai frumos, se găsesc oricum în toate magazinele 3,8 sau cu produse la prețuri accesibile oricărui buzunar, librării și chiar magazinele mari.
Mai mult, pe lângă aceste mărțișoare de duzină, chiriașii-vestitori aduc pe Pietonal celofane, plasticuri, mașinile parcate exact lângă tarabă, coji de semințe, gălăgie și cuvinte… de cartier.
Dureros e faptul că municipalitatea nu acordă același favor meșteșugarilor din județ. Artizanii sau producătorii autentici, cei care vin la Piața „Produs în Bistrița Năsăud”, și care sunt prezenți la toate evenimentele organizate, cel puțin în ultimul timp, de conducerea orașului, nu au voie pe Pietonalul Liviu Rebreanu.
Chiar la Târgul Mare al Bistriței, de anul trecut, producătorii autentici au avut voie în partea de jos a pietonalului, într-un interval orar scurt, în care foarte puțini bistrițeni ajungeau pe acolo, din cauza serviciului.
Acum, aceștia sunt ținuți în zona Bisericii Evanghelice. Ei nu au luxul de a sta pe loc pavat, meșteșugarii stând de multe ori în noroiul format, în urma ploilor, în spațiul verde din jurul bisericii.
Și mai mult, produsele lor rămân pe stand, din cauză că, trecând pe Pietonal, bistrițenii își umplu buzunarele de mărțișoarele găsite la tarabe, fără să știe că „mai la margine”, sunt mărțișoare frumos lucrate, manual, la prețuri mai mult decât accesibile.
Dar poate că, în burgul European, așa e moda: Kitschurile în Centru și produsele autentice… undeva pe acolo!