N-ați ajuns încă la târgul din jurul Bisericii Evanghelice? Încă nu-i târziu! Dacă vă grăbiți aveți șanse să îi mai găsiți pe producătorii locali, între ei fiind astăzi și chef Nina Rus din Romuli care a venit cu produse deosebite din păstrăv, pe care nu le găsiți nicăieri în altă parte!
Zeci de bistrițeni au ajuns în această dimineață la Târgul Produs în Bistrița-Năsăud, organizat în jurul Bisericii Evanghelice și au avut de unde alege pruduse tradiționale, sănătoase și proaspete făcute cu multă dragoste de procudătorii din județ.
Alături de producătorii deja consacrați, care au venit la târg cu produse apicole, miere și propolis numai bune pentru durerile în gât, cu siropuri și conserve de legume făcute la munte, în producție intrând deja și siropul din muguri de brad de anul acesta, uleiuri presate la rece din nucă, dovleac și floarea soarelui, aflându-se și o prezență nouă. Este vorba de chef Nina Rus, de la păstrăvăria Rin din Romuli, care a venit pentru prima dată la Bistrița, la târgul organizat în piața centrală cu păstrăv afumat cu semințe de pin, icre de păstrăv, dar și cu o zacuscă minunată din păstrăv proaspăt și păstrăv afumat.
„Am venit cu păstrăv afumat după o rețetă mai specială de-a noastră, de la Romuli. Este afumat cu semințe de pin și mai este un secret - trebuie pusă multă dragoste și suflet. Am adus zacuscă de păstrăv, care este și cu păstrăv afumat și cu păstrăv proaspăt, cu cobză de brad cu păstrăv afumat, dar și cu vestita salată de icre cu păstrăv și crap amestecate”, a povestit Nina Rus pentru Bistrițeanul.ro.
O cobză mică plină cu păstrăv afumat pornește de la 40 de lei, iar o cobză mare ajunge la 60 de lei, în timp ce un borcănel de 250 g de zacuscă costă 10 lei. Credeți-ne, merită!
Împreună cu pâinea de casă scoasă în această dimineață din cuptor de familia Banu, zacusca, dar și icrele fac o combinație cum nu ați mai mâncat...
Nu lipsesc nici plăcintele cu brânză, cu ceapă și cozi, cozonacul cu mac și nucă rumenit frumos în cuptorul din Liviu Rebreanu al familiei Banu, dar nici cornulețele cu dulceață sau brânză dulce, galbene ca soarele...
Cum vremea înșelătoare din ultima perioadă creează probleme și bistrițenilor, dar și turiștilor ajunși în această dimineață în jurul Bisericii Evanghelice, apicultorii vă așteaptă cu produse numai bune pentru a vă trata durerile în gât – căpăceală, fagure sau miere cu propolis, iar câțiva stropi de sirop de brad de la munte, de anul acesta vă ajută - e rețeta sigură pentru a vă scăpa de neplăcerile cauzate de schimbările vremii.
De la Ruștior, brânza de oaie, cașul, și ele extrem de proaspete, au ajuns pe mesele din piața amenajată în jurul Bisericii Evanghelice. Nu lipsesc nici ouăle proaspete de casă, nici urda și nici brânza frământată.
Dacă vă grăbiți, mai aveți șanse să-i prindeți pe producători și să gustați produsele inedite cu care aceștia au venit și în această dimineață la târg. Sunt sută la sută naturale, realizate după rețete străvechi, sănătoase și gustoase!