Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  34 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015FOTO: Pasionații de detecția metalelor au dat, la Jelna, peste un depozit de muniție folosit de avioanele germane

06/10/2014 10:24:36 Claudia ANDRON  
Fiecare ieșire în teren a pasionaților de detecțiea metalelor din Bistrița este o aventură. Sâmbătă, aceștia au descoperit la Jelna un depozit de muniție folosită de tunuri și avioane în cel de-al doilea război mondial. Pirotehniștii ISU au ridicat muniția și o vor distruge.

”Suntem mai mulți detectoriști în Bistrița. E o pasiune în care suntem în slujba oamenilor prin voluntariat, în cazul meu. Căutăm dovezi ale istoriei și, atunci când găsim astfel de depozite de muniție, înlăturăm riscul unor accidente. De exemplu, depozitul găsit sâmbătă lângă Jelna era foarte periculos. Am început să o găsesc la 20 de cm și era așezată stivă cam 70 de cm. Gradul de periculozitate era foarte mare. Un plug, o scânteie...Colaborăm cu ISU, Muzeul Județean și, când e cazul cu Poliția...Acum am anunțat ISU pentru asanarea depozitului de muniție...” – a declarat Daniel Georgiu, bistrițeanul pasionat de detecția de metale care a dat sâmbătă, la Buduș, peste depozitul de muniție. Georgiu susține că muniția era folosită de avioane, cât și pe autovehiculele care aveau montate tunuri MG 151. Detectoristul este convins că depozitul are legătură directă cu aerodromul de la Budac și crede că pe locul unde a fost găsit depozitul erau barăcile soldaților maghiari care păzeau perimetrul aerodromului, care asigurau paza la 3 kilometri, perimetrul strict al aerodromului fiind păzit de nemți.

Echipajul pirotehnic din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bistriţa a fost solicitat să intervină sâmbătă, 4 octombrie a.c.,  în jurul orei 14.25, la ieşire din localitatea Jelna, spre Budacul de Jos, unde, în timpul unor căutări de metale şi alte activităţi specifice, au fost identificate 44 de elemente de muniţie (cartuşe de infanterie perforante şi tuburi, cal. 12,7 mm).

Elementele de muniţie au fost ridicate, transportate si depozitate în condiţii de siguranţă de către specialiştii pirotehnicieni, urmând a fi distruse la o dată ulterioară.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa” atrage atenţia cetăţenilor asupra măsurilor ce trebuie respectate în cazul descoperirii unor muniţii ori elemente de muniţie:

 •  să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea de muniţii neexplodate;
 • să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

În zona în care sunt descoperite elemente de muniţie se interzice:

 • accesul persoanelor şi animalelor;
 • executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice de către persoane neautorizate;
 • aprinderea focului deschis;
 • executarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare;
 • circulaţia vehiculelor.

De asemenea, în cazul descoperirii elementelor de muniţie se interzice:

 • ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
 • comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
 • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
 • introducerea muniţiilor în foc;
 • topirea elementelor metalice de muniţii;
 • tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
 • folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
 • utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;
 • demontarea focoaselor sau a altor elemente componente” – anunță ISU Bistrița-Năsăud în această dimineață, într-un comunicat remis presei.

 

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2023 Bistrițeanul.ro