Pampers de copii și de adulți, resturi aflate în diferite stadii de descompunere, gunoaie de plastic, sticlă sau metal - asta au găsit o mână de oameni ieri, în Slătinița, la marginea pădurii. La inițiativa unei localnice, au decis că nu are rost să aștepte după autorități să intervină:
„Noi locuim în zonă de șapte ani și suntem o familie care iubim foarte mult natura, avem trei fetițe și alături de alți copii din zonă am făcut vara trecută foarte multe ieșiri în natură, însă pur și simplu oriunde mergeam dădeam de gunoaie și atunci a trebuit să facem ceva în legătură cu lucrul ăsta, să se miște un pic lucrurile. Am vrut să fie și ceva educativ pentru copiii noștri, să le antrenăm spiritul civic, să iubească natura și să păstreze mediul”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro Pop Semida, cea care a inițiat activitatea alături de Cristian Țetcu, inițiatorul evenimentului Kilometrul Albastru.
La acțiunea de ecologizare au participat în jur de 20 de adulți și copii. În total, ei au adunat peste șase tone de deșeuri, de pe o suprafață de mai puțin de 500 de metri, pe care s-au găsit resturi plastice depozitate acum mai bine de șapte ani în urmă. Cu toate astea, situația este departe de a fi rezolvată, spune Țetcu, în zonă fiind nevoie de intervenții viitoare.
„Au fost prezenți în jur de 10-12 adulți, 14 copilași de toate vârstele care au venit însoțiți de părinți. În mare parte, inițiativa a fost a unor localnici din zona Slătinița și s-a încercat, pentru că anterior nu s-a reușit în totalitate, igienizarea unei zone de lizieră a pădurii din imediata vecinătate a satului. Practic, s-au parcurs în jur de doi kilometri și s-au recoltat undeva peste șase tone de deșeuri. Noi eram pregătiți inițial pentru o acțiune care trebuia să se rezume undeva la 100 și ceva de saci, care nu ar fi trebuit să depășească o tonă, o tonă jumătate. Am ajuns la urma urmei undeva la peste șase tone de deșeuri și lucrurile nu sunt rezolvate. Am apreciat cu cei prezenți că mai e nevoie de una sau două intervenții de igienizare care, probabil vor însuma undeva spre încă șase, dacă nu 10-12 tone de deșeuri și poate la momentul acela să declarăm că această lizieră de pădure este curată. Putem să spunem faptul că în județul Bistrița-Năsăud nu există o singură groapă de gunoi, cunoscută ca groapa de gunoi de la Tărpiu, ci mai există o groapă și anume groapa de gunoi din pădurea Slătinița”, a declarat Cristian Țetcu, inițiatorul proiectului KILOMETRUL ALBASTRU, prin care bistrițenii pot „adopta” porțiuni de râu, așa cum au făcut cu valea pârâului Slătinița în septembrie 2013.
Peste șase tone, conform inițiatorilor, de plastic, sticlă și pe alocuri metal au ridicat copiii împreună cu părinții pe un traseu lung de doi kilometri.
„S-au adunat mai multe gunoaie decât ne-am așteptat, n-am fost mai mult de 20 de oameni, dar chiar s-a făcut treabă bună astăzi și suntem foarte încântați”, ne-a pus Semida Pop, care face voluntariat în cadrul proiectului Ranger călare despre care puteți afla mai multe aici.
„Sunt cantități îngrijorător de mari de pampers, atât de copii cât și de adulți, resturi care sunt în diferite stadii de descompunere, despre care credem că vin undeva de la cel puțin cinci, șase, șapte ani de când au fost depozitate, practic ele sunt depozitate în straturi. Am găsit plastic, sticlă și puțin metal, dar foarte multe lucruri care contaminează mediul și sunt periculoase, haine, încălțări, materiale plastice de altă natură decât PET-urile. În general, materiale care au rezultat în urma activităților agricole și meșteșugărești. Traseul total a fost undeva de vreo doi kilometri pornind de la zona în care ne-am întâlnit și făcând o plimbare pe câmpurile din vecinătate, și intrând printr-o anumită zonă și ieșind pe alta din pădure, dar zona igienizată practic a fost de mai puțin de 500 de metri”, a adăugat Cristian Țetcu.
Deșeurile strânse ieri la Slătinița au fost transportate cu o remorcă pusă la dispoziție de Ocolul Silvic Bistrița, la stația de sortare de pe Valea Boilor, iar participanții au decis să continue în primăvară cu o nouă intervenție în pădurea de lângă Slătinița.
KILOMETRUL ALBASTRU și Ranger Călare sunt proiecte de mediu ale ONG-ului Gal Ruralis, prin care bistrițenii, oameni obișnuiți și chiar instituții publice și private, se pot implica activ în protejarea mediului înconjurător prin acțiuni de informare, sau de ecologizare cum a fost cea de la Slătinița, lângă Bistrița.
Sursa foto: Facebook
Fotograf: Simona Păcurar