65 de elevi și tineri profesori de la liceele din Beclean, Căianu Mic și Sîngeorz- Băi au participat ieri şi alaltăieri la evenimentele de promovare organizate de multiplicatorul Eurodesk în Bistrița-Năsăud, inspectorul școlar pentru proiecte educaționale Ioan Ioja. Au aflat, astfel, despre oportunitățile europene de care se pot bucura:
Campania de promovare a rețelei de multiplicatori Eurodesk și a serviciilor de informare pe care aceștia le oferă în legătură cu oportunitățile de mobilitate internațională, precum și sensibilizarea tinerilor cu privire la cetățenia activă a continuat și în luna decembrie.
Astfel, 65 de elevi și tineri profesori de la liceele din Beclean, Căianu Mic și Sîngeorz- Băi au participat miercuri 21 decembrie, respectiv joi 22 decembrie la evenimentele de promovare organizate de multiplicatorul Eurodesk în Bistrița-Năsăud, inspectorul școlar pentru proiecte educaționale Ioan Ioja.
Participanților le-a fost prezentat serviciul Eurodesk, acest serviciu dedicat integral furnizării de informații europene tinerilor și lucrătorilor de tineret și prin intermediul căruia oportunitățile europene le sunt făcute cunoscute pentru a-i încuraja să devină cetățeni activi.
Secțiunea de informare a evenimentului de multiplicare la care au participat elevii, a fost urmată de o aplicație practică de explorare a site-ului Eurodesk www.eurodesk.eu și al Portalului european pentru tineret (https://europa.eu/youth/RO_ro) elevii împărtășindu-și apoi din informațiile aflate despre ce înseamnă dialogul structurat și cum se pot implica pentru a contribui la definirea politicilor naționale și europene de tineret.
Începând din acest an, Eurodesk România este una dintre cele mai cuprinzătoare şi mai accesibile surse de informaţii gratuite pentru tineri cu privire la opotunităţile internaţionale de mobilitate şi finanţare.
Reţeaua Eurodesk numără în prezent peste 1200 de multiplicatori care distribuie în numele Eurodesk informaţii despre mobilităţile de învăţare tinerilor din Europa. Eurodesk România este membru al reţelei europene Eurodesk din 1999. Reţeaua europeană este formată în prezent din 34 de centre naţionale Eurodesk care sprijină multiplicatorii în activitatea lor pentru a duce mai departe misiunea Eurodesk, şi anume aceea de a “sensibiliza / creşte gradul de conştientizare a tinerilor cu privire la oportunităţile de mobilitate şi de a-i încuraja să devină cetăţeni activi”.
Reţeaua Eurodesk dispune de un birou de coordonare cu sediul la Bruxelles, care asigură un flux constant şi actualizat de informaţii de la Comisia Europeană şi dezvoltă instrumente şi resurse pentru a ajuta tinerii şi lucrătorii de tineret să beneficieze de oportunităţile pe care le oferă Europa.
Reţeaua Eurodesk este recunoscută ca structură-suport pentru programul Erasmus+ (2014-2020), programul european pentru educaţie, formare, tineret şi sport şi are o strânsă colaborare cu Agenţiile Naţionale Erasmus+ din toată Europa.
În România, Eurodesk funcţionează în cadrul ANPCDEFP (Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi formării Profesionale) – Agenţia Naţională Erasmus+ din România.
-
http://europa.eu/youth/vp/opportunity_list
-
http://europa.eu/youth/evs_database
-
www.eurodesk.ro
-
www.eurodesk.eu
-
http://www.erasmusplus.ro
-
http://www.facebook.com/eurodesk.romania
Multiplicator Eurodesk, Ioan IOJA