„A fost o atmosferă caldă de respect, admirație şi prietenie între oameni, pe care îi unește scrisul, pictura, muzica... într-un cuvânt – frumosul. Frumosul fără frontiere, cântărit și prețuit cu cântarul valorii...”, a povestit Nadia Urian, invitată recent în Italia, la Concursul Premio letterario internazionale Corona.
După ce anul trecut a obținut mențiunea de onoare la Concursul Premio letterario internazionale Corona, organizat de Traduzioni Talaba în Italia, la secțiunea de proză scurtă – anul acesta autoarea Poveștilor din sat, publicate duminica, de Bistriteanul.ro s-a ales cu o mențiune specială pentru povestioara „Fără titlu”.
Nu este prima distincție de acest fel pe care Nadia Urian o primește din partea juriului concursurilor literare la care participă: scriitoarea din Cristeștii Ciceului a mai obținut Locul 1 la Concursul internațional de creație Poesis, locul 2 la concursul de eseuri Memoria slovelor, mențiuni și premii din partea editurii Napoca Nova sau a Saloanelor Liviu Rebreanu, în 2016 și 2017, scriitoarea participând, la sfârșitul lunii august, şi la Sărbătoarea limbii române de la Moneasa.
În acest an, festivitatea de premiere în Italia s-a desfășurat în localitatea Cassano allo Ionia, autoarea având ocazia să viziteze pentru a doua oară Italia, în calitate de vizitator, dar și ca invitat într-un grup de poeți și scriitori. „A fost o atmosferă caldă de respect, admirație şi prietenie între oameni, pe care îi unește scrisul, pictura, muzica... într-un cuvânt – frumosul. Frumosul fără frontiere, cântărit și prețuit cu cântarul valorii...”, a povestit Nadia Urian pentru Bistriţeanul.ro.
Stațiunea situată pe malul Mării Ionice, în mijlocul unei livezi de portocali, lămâi și măslini, într-un peisaj de vis, i-a făcut pe scriitorii invitaţi să simtă încă de la început bucuria întâlnirii cu atâtea personalităţi ale literaturii italiene şi nu numai.
Iar Nadia Urian a făcut din nou senzaţie în costumul ei popular românesc – primit cu admiraţie şi încântare, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, când scriitoarea a înţeles că italienii îl iubesc, îl admiră și îl apreciază... „Prieteniile și simpatiile s-au țesut repede, chiar și între cei ce nu știau limba celorlalți, dar care au avut parte de un traducător. Iar dacă acesta nu era la îndemână – un cuvânt sau o privire te ajuta să te faci înțeles... Aplauzele comune din timpul premierii pentru ambele secțiuni, italiană sau română, ne-au transmis respectul comun, aprecierea pentru cultura ambelor popoare... căci în final, da, despre asta a fost vorba. Și nu e un lucru spus fără temei. Dovadă a fost faptul că, până la întoarcerea acasă am primit atâtea cereri de prietenie pe Facebook, în dreptul cărora am scris un sincer grazie...!
A fost unul dintre atâtea cuvinte pe care le-am învățat într-o singură zi, ca răspuns la respectul și prețuirea pe care le-am primit acolo. Un zâmbet, un cuvânt, o carte... Aceasta a fost puntea comună, sprijinită pe pilonii cuvântului... Iar dacă am fost impresionată de ceva, dincolo de pictură, muzică, dans sau literatură – a fost momentul de sărbătorire a celei care a fost poeta Viorella Codreanu Tiron, pe care am şi cunoscut-o anul trecut și care a plecat prea repede dintre noi, lăsând în urmă cuvântul... Cuvântul scris în atâtea volume de poezie... Ce gest mai frumos acolo, departe de țară!? Dar în inima tuturor, indiferent de pâmânt, limbă sau iamb – valoarea omului rămâne și dincolo de moarte. Onoare și prețuire, respect Viorella Codreanu Tiron!”, a mărturisit Nadia Urian pentru Bistriţeanul.ro.
Scriitoarea a transmis respect și prețuire şi grupului de „români inimoși și cu inima plină până la maxim de sentimentul dragostei de neam și țară, de cultură... Nu e puțin lucru să faci asta la atâta distanță de casă, să faci ca țara ta să fie și țara lor, a italienilor, dar și țara lor să devină țara ta... Nu poți face asta decât respectând, militând în numele frumosului și al adevărului, al artei, ridicându-te astfel pe tine, dar și pe alții... și totul măsurat cu cântarul valorii... Felicitări doamnei traducător Mihaela Talaba, sufletul acestui eveniment, și organizatoarea acestui concurs, doamnei Floretina Niță, domnului Vasile Hatos, doamnei Mihaela Totu, doamnei Marioara Vișan – felicitări tuturor acelor oameni de cultură români înconjuraţi de atâtea nume grele ale culturii italiene... Dacă ceva a contat în tot și toate, a fost susținerea, lipsa de frontiere, respectul, prietenia și adevărul. Spus în numele artei, pentru artă și prin artă...”, ne-a mai povestit Nadia Urian, simţindu-se extrem de norocoasă pentru că a avut şansa de a se bucura de asemenea momente în viață...