Micii Blandieni liceeni de la Palatul Copiilor Bistriţa şi-au dat întâlnire, zilele trecute, la Atelierul de cafea, pentru un ceai evocator Romulus Rusan – cel care a fondat Alianţa Civică, a fost director în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, conducând Centrul Internaţional Pentru Studiul Comunismului.
Micii Blandieni liceeni de la Palatul Copiilor Bistriţa şi-au dat întâlnire, zilele trecute, la Atelierul de cafea, pentru un ceai evocator Romulus Rusan – cel care a fost director în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, conducând Centrul Internaţional Pentru Studiul Comunismului.
S-a întâmplat chiar de ziua lui de naştere şi la 3 luni de la adormirea sa întru Domnul, fiecare elev contribuind cu ceva inedit legat de scriitorul comemorat şi selectând scurte „Inserturi” despre filmul mut în special, din cartea lui Romulus Rusan, „La început n-a fost cuvântul” – carte despre care autorul le-a şi specificat, într-un autograf, că „nu trebuie citită ca o contestare a Cuvântului Biblic (aşa cum ar sugera titlul), ci ca pe o aprofundare a filmului mut”.
Inserturile, imprimate pe semne de carte, pe un fond de benzi de film, au fost oferite celor care au frecventat cafeneaua din miezul zilei până târziu, iar unii elevi au rememorat momente inedite din ziua aceea de vară, iulie 2012, „o zi ca un vis”, zi în care Ana Blandiana şi soţul ei – Romulus Rusan – au venit la Palatul Copiilor.
Ionela-Silvia Nuşfelean, coordonatoarea lor, i-a surprins cu fotografii memorabile de atunci.
Emilian Horia – „Când cineva drag sau pe care l-ai admirat moare, durerea e de cele mai multe ori copleşitoare, astfel că timpul nu poate mereu să vindece această durere. Dar, în momente de linişte sufletească, când savurezi un ceai sau o cafea, este cel mai bine să îţi aminteşti de memoria unui om mare cum a fost Romulus Rusan...”
Carmen Rus – „De un om trebuie să îţi aminteşti cu zâmbetul pe buze şi cu sufletul plin de dragoste, nu cu lacrimi în ochi. Astăzi, noi am început, sentimentali, acest ritual...”
Seren Altintop – „Să împarţi semne de carte care să facă mai bună ziua oamenilor face parte din procesul creator al unui artist care îşi începe cariera.”
Giorgiana Suciu – „Ciocolata caldă literară a fost una relaxantă şi inspiraţională şi plăcută.”
Flavius Gângă – „Timpul petrecut în memoria domnului Romulus Rusan a fost calm. L-am fi preferat şi pe dânsul printre noi, însă, din păcate, prezenţa lui a fost doar sub formă de spirit. Va rămâne în sufletele noastre tot timpul.”
Mihnea Encean – „Activitatea desfăşurată în memoria lui Romulus Rusan a fost interesantă, iar din punctul meu de vedere, ar trebui să se mai desfăşoare activităţi de genul acesta.”
Ionela-Silvia Nuşfelean – „Frapantă a fost disponibilitatea clienţilor şi a personalului din Atelierului de cafea. La nicio persoană nu s-a remarcat vreo reticenţă, toţi s-au bucurat, unii constatând că îi prinde Insertul de minune. Primul semn de carte oferit ni s-a spus că va ajunge la Barcelona, astfel că s-au limpezit legături literare afective dintre Ana Blandiana şi Viorica Patea, traducătoarea sa în spaniolă. Am luat acest fapt ca pe un semn că demersul nostru a avut un sens tainic. Toată ziua mi s-a părut nespus de tandră. Evidenţă a faptului că pojghiţa dintre lumi e atât de fină.”
Scriitorul Romulus Rusan (căsătorit cu Ana Blandiana) a fost fondator al organizației neguvernamentale Alianța Civică, a fost director în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, conducând Centrul Internaţional Pentru Studiul Comunismului. S-a implicat în construcţia Memorialului de la Sighet, a coordonat colecţia de mărturii şi zeci de cărţi ale rezistenţei l-au avut mentor şi editor.
Bistriţenii l-au întâlnit în 2014, cu prilejul unei lansări de carte, alături de Ana Blandiana şi Vartan Arachelian, evocând personalitatea lui Corneliu Coposu:
În ultima sa apariție publică, în noiembrie 1994 – părea un profet, un erou...