A fost o săptămână de neuitat pentru elevii și profesorii de la Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” care au participat recent în Italia, la prima activitate de învăţare în cadrul unui proiect Erasmus+ care a cuprins cursuri, activităţi sportive, o petrecere la şcoală dar și vizitarea rezervaţiei naturale Punta Aderci şi a oraşelor Vasto și Scerni.
RORY – Respect Others, Respect Yourself este motto-ul proiectului Erasmus+ „Social Inclusion of Disadvantaged Students”, cu nr. 2017-1-RO01-KA219-037125, proiect care a fost pus în practică în perioada 5-9 martie 2018, când un grup de elevi şi profesori de la Colegiul Tehnic Grigore Moisil a participat la prima activitate de învăţare din cadrul proiectului, desfăşurată la Istituto Omnicompresivo Ridolfi-Zimarino din Scerni, Italia.
„A fost un bun prilej pentru participanţi să prezinte şcolile, regiunile şi ţările implicate în acest proiect coordonat de şcoala noastră având ca pateneri școli din Macedonia, Turcia, Portugalia și Italia. Activitatea a fost organizată pe ateliere pentru elevi şi pentru profesori iar elevii au participat la orele colegilor italieni, dar au şi lucrat la revista e-magazine scriind articole cu tema „Hobby Club”. Programul a cuprins vizitarea rezervaţiei naturale Punta Aderci, dar şi a oraşelor Vasto și Scerni...”, a precizat pentru Bistrițeanul.ro profesoara Violeta Zbânca, coordonatorul acestui proiect.
Colegii italieni au prezentat partenerilor lor specificul pregătirii practice a elevilor – viticultura şi obţinerea uleiului de măsline, precum şi staţia de agrometeorologie.
Întâlnirea cu autoritățile locale și reprezentanți ai Asociației „Unione dei Miracoli” din Provincia Chieti a fost un bun prilej de a oferi grupului statutul de „ambasadori ai prieteniei” iar activităţile sportive şi Party at school (petrecere la şcoală) au completat calendarul unei săptămâni de neuitat pentru cei implicaţi.
Din partea Colegiului Tehnic „Grigore Moisil” au participat directoarea Georgeta Borș, prof. Alin Cazac, prof. Nicolae Ceuca și elevii Bianca Mureșan, Teodora Băcăuanu, Naomi Călini, Cristian Mairan și Iliuță Titus.
Profesorii au discutat despre stadiul proiectului, despre activităţile derulate până în prezent şi despre următoarea mobilitate ce va fi organizată la Bistriţa, în perioada 7-11 mai 2018.
„Ieri, 15 martie, la Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” am organizat un seminar de diseminare la care au participat elevi, profesori din şcoala noastră şi de la alte şcoli din oraş, precum și doamna Daniela Maria Hudrea, inspector şcolar din partea Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud. Membrii grupului i-au întâmpinat pe oaspeţi îmbrăcaţi cu tricourile personalizate cu însemnele proiectului primite în dar de la colegii italieni. A fost prezentată activitatea derulată în perioada şederii în Italia, argumentată cu fotografii, pe un fond muzical… italian. Elevii au demonstrat prin alocuţiunile lor că prin această mobilitate au o noua perspectivă asupra Europei şi că sunt fericiţi că au avut şansa să fie mesagerii şcolii noastre, cunoscând locuri, oameni şi culturi noi. Astfel, la Colegiul Tehnic “Grigore Moisil”a fost adăugată o nouă valoare dimensiunii europene a educaţiei, prin care incluziunea socială se dovedeşte eficientă sub semnul parteneriatului strategic Erasmus+...”, a mai precizat coordonatorul de proiect, prof. Violeta Zbânca.