Este profesoară în Cristeşti Ciceului, vă cucereşte în fiecare weekend cu „Poveştile din Sat”, este modestă, senină şi optimistă, iar zilele trecute a avut parte de prima ei ieşire din ţară: a traversat Italia, de la un capăt la altul, pentru a primi Menţiunea de Onoare a concursului „Premio Letterario Internazionale Corona".
Poeţi, scriitori şi artişti din România, Albania, Macedonia, Muntenegru, Moldova şi Serbia au fost invitaţi zilele trecute în oraşul Trebisacce (situat pe ţărmul Mării Ionice), pentru a lua parte la ceremonia «Premio Letterario Internazionale Corona» - un eveniment de o mare importanţă culturală şi socială, organizat în memoria poetului şi scriitorului Cosentino Gianfranco Cianciaruso, în colaborare cu Institutul «E.Aletti».
„Am văzut anunţul despre concurs pe Internet, m-am hotărât brusc să trimit şi eu o povestire, prin decembrie, mi-am zis că oricum nu pierd nimic, nu mă fac de minune pentru că nu sunt eu prea cunoscută – pur şi simplu scriu poveşti din sat…", a povestit Nadia Urian pentru Bistriţeanul.ro.
Se pare că „Oala de lut", povestirea trimisă de profesoara din Cristeştii Ciceului a mers la sufletul italienilor care au şi premiat-o cu o Menţiune de Onoare. Şi scriitoarea Victoria Fătu Nalaţiu a obţinut o Menţiune specială pentru poezia „Frumuseţe răpitoare", amândouă fiind invitate să participe la ceremonia de decernare a premiilor.
Premiantele au fost impresionate de primirea călduroasă, de naturaleţea şi simpatia cu care le-au întâmpinat gazdele, dar şi de admiraţia pe care italienii o poartă culturii poporului român.
„M-a surprins că deosebesc originalul de imitaţie, au fost încântaţi de costumul meu croit şi cusut de Virginia Linul şi, deşi nu m-aş fi aşteptat, italienii ştiu să recunoască kitsch-ul şi au un mod aparte de a te ajuta să preţuieşti valoarea...", a remarcat Nadia Urian.
Invitată să spună câteva cuvinte la primirea distincţiei, profesoara a subliniat faptul că valorile satului românesc trebuie păstrate şi respectate, puse la loc de cinste, înainte ca timpul să le şteargă, prea repede şi pentru totdeauna. „Este ceea ce ţine de noi, ca neam… Mulţumire, respect şi preţuire pentru felul în care reuşeşte acestă comunitate să promoveze cultura românească, alături de cea internaţională, acolo, departe de ţară şi totuşi... aproape de ea.", a mai spus Nadia Urian, amintind şi de poezia lui Bogdan Petriceicu Haşdeu: „Românimea cât trăieşte / Graiul nu şi-l va lăsa / Să vorbim dar, româneşte / Orice neam, în limba sa. / Când de dragoste s-aprinde / El vorbeşte lin şi blând / Încât dorul te cuprinde / Dulcea vorbă-i ascultând".
Sufletul şi organizatoarea ceremoniei a fost Mihaela Talaba, iar invitatul de onoare a fost Vasile Hatos şi prezentatoarea Mihaela Totu, iar Nadia Urian a intrat în legătură şi cu o profesoară din zonă care a susţinut un program artistic împreună cu elevii săi – şi speră că va reuşi să pună la punct şi un parteneriat între cele două şcoli din Trebisacce şi Cristeştii Ciceului.
FOTO: Nadia Urian și-a scos Spin-ul din suflet