Parcă mai insistent decât în alţi ani, parcă şi cu mai multă nerăbdare – minunea se lasă aşteptată. Nu este tocmai uşor de ajuns la ea, dar toată lumea spune că merită: pentru câteva zile, un loc anume din Bistriţa-Năsăud devine unul dintre cele mai frumoase şi surpinzătoare locuri din România…
Dacă în Nimigea (în Şesul Mogoşenilor) narcisele galbene au înflorit încă de la începutul lunii aprilie, graţie condiţiilor meteo mai prielnice în zonele de câmpie şi au dispărut din peisaj de câteva zile deja – în Parcul Naţional Munţii Rodnei – unde se află încă o spectaculoasă poiană cu narcise galbene – minunatele flori se lasă aşteptate.
Doina Jauca, directorul Parcului Naţional Munţii Rodnei care include şi Poiana cu Narcise de pe Masivul Saca a povestit pentru Bistriţeanul.ro că înflorirea narciselor galbene este aşteptată cu sufletul la gură: de vreo două săptămâni directorul Parcului Naţional Munţii Rodnei este „bombardat" cu telefoane din partea celor care vor să viziteze splendida poiană cu narcise galbene.
Mai în glumă, mai în serios, Doina Jauca a povestit că inclusiv în seara de Înviere a fost întrebată la telefon dacă nu cumva au înflorit narcisele, pentru că nişte turişti voiau să-şi petreacă primele zile de Paşti în preajma narciselor. „Săptămâna trecută a nins în Munţii Rodnei, ieri a fost unul dintre colegii mei prin parc, iar narcisele galbene sunt de-o şchioapă, dacă vremea se păstrează caldă – ne aşteptăm ca la începutul săptămânii viitoare să înflorească şi la noi”, a precizat Doina Jauca.
Chiar dacă turiştii o consideră ca fiind unul dintre „cele mai frumoase locuri de pe pâmânt” – poiana cu narcise din Masivul Saca nu este singura existentă în judeţ.
Şi în Nimigea, în satul Mogoşeni există 6 hectare de arie naturală protejată de interes naţional pe care înfloresc narcise galbene de o frumuseţe uimitoare.
Până în luna aprilie, Poiana cu narcise din Şesul Mogoşenilor s-a aflat în custodia Asociaţiei Harta Verde România iar custodele acesteia – dr. biolog Ciprian Samoilă a explicat pentru Bistriţeanul.ro că narcisele din Mogoşeni înfloresc, de obicei, în primele zile ale lunii mai, şi uneori chiar şi mai devreme, dacă vremea este caldă.
„Sunt oficial 6 hectare de rezervaţie naturală, însă narcisele se întind pe aproape 8 hectare. A fost destul de dificil de întreţinut o asemenea arie protejată, pentru că este o permanentă luptă cu mentalităţile celor care vin şi rup narcisele galbene pentru a le vinde la piaţă. Argumentul lor este zdrobitor: ne spun că au cules narcise de zeci de ani din zona asta şi că în fiecare an narcisele apar din nou la loc… Sau susţin că au cules narcise de pe celelalte două hectare care nu fac parte din aria protejată. Este o luptă cu morile de vânt, în fapt. Toate cele trei arii protejate pe care Asociaţia Harta Verde România le avea în custodie (Lacul Zagra, Poiana cu narcise de pe Şesul Mogoşenilor şi Zăvoaiele Borcutului din Romuli) implicau cheltuieli de aproximativ 10.000 de euro pe an. Fără un sprijin din partea autorităţilor nu avem cum să scoatem aceşti bani din buzunar în fiecare an… Acesta este şi motivul pentru care am renunţat la custodia celor trei arii…”, a mai explicat pentru Bistriţeanul.ro dr. biolog Ciprian Samoilă de la Harta Verde România.
Cât despre narcisele (Narcissus angustifolius) din rezervația naturală aflată în Munții Rodnei – acestea înfloresc de obicei spre finalul lunii mai, între altele şi pentru că se află la altitudinea cea mai mare din țară (1.600 de metri).
Poiana cu Narcise are o suprafață de 5 hectare pe versantul estic al muntelui Saca din masivul cristalin al Rodnei, unde se poate ajunge plecând din localitatea Valea Vinului: de aici se bifurcă drumul în două poteci mai bune - prima urcă spre vest, spre Dealul Popii, iar a doua urmărește Valea Secii și apoi urcă pe versantul sudic al Dealului Popii. După 3 ore de mers spre vârful Saca, poiana cu narcise se dezvăluie în toată splendoarea sa, iar alături de încântătoarele flori albe pot fi admirate şi Opaița multicoloră (Lychnis nivalis) sau Crucea Pământului (Heracleum Carpaticum)…
Foto: Arhivă & Asociaţia Harta Verde România
~ va urma ~