Pentru prima dată, de la Geneză încoace, una dintre minunile Peşterii Tăuşoare a fost surprinsă în toată grandoarea ei. Un fotograf amator şi pasionat de munte din Rodna a intrat pentru prima oară în peşteră şi, folosind un obiectiv super-angular de 8 milimetri, a reuşit să imortalizeze una dintre minunile dinăuntru.
„N-am avut până acum ocazia să intru şi să vizitez Peştera Tăuşoare, dar această ocazie s-a ivit sâmbăta trecută, la invitaţia custodelui Crin Theodorescu. Am parcurs cam 2 kilometri şi jumătate, am stat înăuntru cam opt ore şi am descoperit o peşteră extrem de frumoasă, într-adevăr copleşitoare, eram obişnuit cu minele, pentru că tatăl meu a fost maistru minier la minele din Rodna, şi tot mi s-a părut dificil de parcurs...”, a povestit Alex Varga pentru Bistriţeanul.ro.
Pentru că nu prea ştia la ce să se aştepte, Alex Varga şi-a luat cu sine un aparat foto cu obiectiv super-angular de 8 milimetri, fish-eye cum îl numesc fotografii: „Dar nu am reuşit să fac prea multe poze, eram în grup, s-a vizitat peştera într-un ritm destul de alert... Cea mai elaborată fotografie la care am avut timp să stau şi să-mi aranjez sculele vreo 10 minute a fost cea în care apar celebrele bile de Tăuşoare...”, a povestit Alex Varga pentru Bistriţeanul.ro.
Una dintre fotografii a reuşit să surprindă, însă, o adevărată revelaţie, după cum a numit-o custodele peşterii, Crin Theodorescu: „Mi-am permis să fac un addagio la una din fotografiile lui Alex Varga. Omul e un artist, vede subiectul din prima, și stăpânește tehnica foto cu o dexteritate magică. În fotografia aceasta a suprins, pentru prima dată de la Geneză încoace, Sala Muntelui, în toată grandoarea ei. O sală de prăbușire la intersecție de microfalii tectonice, pe suprafața de strat. Din cauza lipsei apei, incaziunile au rămas nemișcate.
Practic, discutăm de o sală gigantică în mijlocul căreia se află un munte gigantic. Imaginați-vă un bloc cu zece etaje în mijlocul unei săli de peșteră. Una dintre cele mai frumoase zone din Izvorul Tăușoarelor, o sală tăcută, fără speleoteme, ca o catedrală romanică severă și austeră. Mulțumesc omului nostru, o adevărată revelație...”, a comentat Crin Theodorescu pe marginea fotografiei.
„Din câte am înţeles, nu s-a mai folosit un asemenea obiectiv în încercarea de a fotografia Sala Muntelui... Este cu adevărat deosebită... Dacă ai escava toată cantitatea de rocă rămasă acolo – înăuntru ar încăpea toată Biserica Ortodoxă din Rodna şi ruinele cetăţii pe deasupra...! Sala ajunge la o înălţime de 65 – 70 de metri...”, a mai spus Alex Varga.
Fotografia a şi generat un posibil proiect de viitor care se anunţă extrem de interesant: acela de a organiza o tabără de fotografie în Tăușoare: „Putem invita mai mulți foto-speologi (la muzeu există Dumitru Rotari, unul dintre cei mai buni). Stăm două zile cu corturile, tragem la sorți sectoarele din peșteră unde fiecare își face pozele, pe urmă realizăm o expoziție la muzeu. Un fel de Ziua porților deschise” – a propus custodele peşterii Tăuşoare, ideea fiind primită cu entuziasm general printre admiratorii peşterii.
FOTO @ Alex Varga