Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  107 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: O adevărată revelație. Imaginați-vă un bloc cu zece etaje în mijlocul Peșterii Tăuşoare

08/08/2017 17:52:42 Ioana BRADEA  
Pentru prima dată, de la Geneză încoace, una dintre minunile Peşterii Tăuşoare a fost surprinsă în toată grandoarea ei. Un fotograf amator şi pasionat de munte din Rodna a intrat pentru prima oară în peşteră şi, folosind un obiectiv super-angular de 8 milimetri, a reuşit să imortalizeze una dintre minunile dinăuntru.

N-am avut până acum ocazia să intru şi să vizitez Peştera Tăuşoare, dar această ocazie s-a ivit sâmbăta trecută, la invitaţia custodelui Crin Theodorescu. Am parcurs cam 2 kilometri şi jumătate, am stat înăuntru cam opt ore şi am descoperit o peşteră extrem de frumoasă, într-adevăr copleşitoare, eram obişnuit cu minele, pentru că tatăl meu a fost maistru minier la minele din Rodna, şi tot mi s-a părut dificil de parcurs...”, a povestit Alex Varga pentru Bistriţeanul.ro.

Pentru că nu prea ştia la ce să se aştepte, Alex Varga şi-a luat cu sine un aparat foto cu obiectiv super-angular de 8 milimetri, fish-eye cum îl numesc fotografii: „Dar nu am reuşit să fac prea multe poze, eram în grup, s-a vizitat peştera într-un ritm destul de alert... Cea mai elaborată fotografie la care am avut timp să stau şi să-mi aranjez sculele vreo 10 minute a fost cea în care apar celebrele bile de Tăuşoare...”, a povestit Alex Varga pentru Bistriţeanul.ro.

Una dintre fotografii a reuşit să surprindă, însă, o adevărată revelaţie, după cum a numit-o custodele peşterii, Crin Theodorescu: „Mi-am permis să fac un addagio la una din fotografiile lui Alex Varga. Omul e un artist, vede subiectul din prima, și stăpânește tehnica foto cu o dexteritate magică. În fotografia aceasta a suprins, pentru prima dată de la Geneză încoace, Sala Muntelui, în toată grandoarea ei. O sală de prăbușire la intersecție de microfalii tectonice, pe suprafața de strat. Din cauza lipsei apei, incaziunile au rămas nemișcate.

Practic, discutăm de o sală gigantică în mijlocul căreia se află un munte gigantic. Imaginați-vă un bloc cu zece etaje în mijlocul unei săli de peșteră. Una dintre cele mai frumoase zone din Izvorul Tăușoarelor, o sală tăcută, fără speleoteme, ca o catedrală romanică severă și austeră. Mulțumesc omului nostru, o adevărată revelație...”, a comentat Crin Theodorescu pe marginea fotografiei.

Din câte am înţeles, nu s-a mai folosit un asemenea obiectiv în încercarea de a fotografia Sala Muntelui... Este cu adevărat deosebită... Dacă ai escava toată cantitatea de rocă rămasă acolo – înăuntru ar încăpea toată Biserica Ortodoxă din Rodna şi ruinele cetăţii pe deasupra...! Sala ajunge la o înălţime de 65 – 70 de metri...”, a mai spus Alex Varga.

Fotografia a şi generat un posibil proiect de viitor care se anunţă extrem de interesant: acela de a organiza o tabără de fotografie în Tăușoare: „Putem invita mai mulți foto-speologi (la muzeu există Dumitru Rotari, unul dintre cei mai buni). Stăm două zile cu corturile, tragem la sorți sectoarele din peșteră unde fiecare își face pozele, pe urmă realizăm o expoziție la muzeu. Un fel de Ziua porților deschise” – a propus custodele peşterii Tăuşoare, ideea fiind primită cu entuziasm general printre admiratorii peşterii.

FOTO @ Alex Varga

5519 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro